Krympt Seche Vite – knäckt gåta

Så roligt att du läser min blogg idag igen när det är fredag och allt! De varma soliga sensommardagarna fortsätter här i Stockholmsområdet. Jag blir också glad av att du skriver en rad här nedanför, uppskattar varje ord! ❤

För er som har lite koll på mig och mina manikyrvanor (-ovanor?) via Instagram och #notd så är det inte nytt att jag går med målade naglar i princip 360 dagar om året. (Undantaget operationsdagar och narkos, trist regel det där! Eller vad säger ni syrror?) Jag byter oftast färg varje söndag, eller till veckoslutet om det är festligheter på gång. Så jag är storkonsument av både underlack, nagellack och överlack. Jag har rätt hårda krav på bra produkter. En manikyr ska hålla närmare en vecka. Två lager färg ska räcka. Så. Inget konstigare än så.

När jag fann Seche Vite i England för massa år sen var lyckan stor och sen dess har jag alltid minst en oöppnad flaska hemma. Lite halvnördigt, men men. Tro mig – om du inte provat ett snabbtorkande överlack, så gör det and get back to me!

DSC01756
Lekte med färger och vips syns lackets färg i flaskan, snyggare i än på

Om du inte delar mina vanor så ska jag tala om att det är Seche Vite Dry Fast Top Coat vi pratar om här. Finns på Åhléns, Kicks och de flesta varuhus idag. Så här beskrivs det på Kicks hemsida: ”Ett snabbtorkande överlack som har vunnit en rad utmärkelser och anses av många vara världens bästa överlack. Patenterad formula ger en enastående glans och skyddar både nagellacket och nageln.” Priset är 129 kr för 14 ml (9,21kr/ml) och just nu finns en av världens bästa lack för 99 kr på Kicks. Du målar på ett generöst lager på blött nagellack – vips och du är good to go (som Essie säger) inom några minuter! Nagellacksgudens gåva till nagelnörden! 😀 Kan inte bli mycket bättre. Eller?

I måndags visade jag ju mina Chanelnaglar och nu kan du se hur lyxlacket ser ut fem dagar senare. Om jag får till nån bra bild vill säga på skarven också! Let´s give it a try! 🙂

DSC01733
Chanel Paradoxal 509 med Seche Vite topplack, 5 dgr senare i solsken

Tja vad ser du? Ett kantstött lack som borde bytas ut snarast, i alla fall om jag vill vara nöjd med mina händer. (En nagelbandskräm och handkräm skulle inte heller skada!) Men visst ser du kanten som krupit sig upp nere vid nagelbanden? Det ser ut som om jag har målat på Seche Vite ett par millimeter ovanför själva nagellacket, vilket jag lovar att jag inte har. Och för att visa det jag sa i måndags om att lyxlack inte är outstanding mot billigare märken, så ser du att det är som vilket annat lack när veckan börjar ta slut. Dyrt är inte alltid bäst. Då är det klart, igen.

DSC01735
I vissa vinklar syns skarven av Seche Vite bättre

Det var inte alls länge sen jag hörde någon annan säga att de upplever att Seche Vites snabbtorkande överlack faktiskt krymper hela manikyren! Under alla dessa år jag använt detta! På själva förpackningen så står det ”without dragging or streaking the underlying manicure.” Kanske ska förbättra mig och ifrågasätta påståenden som tillverkarna själva skriver? Helst om ordet ”holy grail” nämns på kartongen? Absolut! :/

Som jag funderat, men överallt hyllas denna och själv bunkrar jag till och med från utlandet. Alltså en av mina all time high-produkter! När jag väl hade börjat kunde jag inte tänka mig sitta och vifta och blåsa på naglarna i tjugo-trettio minuter med tusen saker runt omkring mig att göra. Så perfekt lösning för en tidspressad nutidskvinna.

Fast ärligt så sabbar jag alltid minst en nagel ändå varje helg innan jag ens kommit ur badrummet, är totalt hopplös! Blir kissnödig, måste plocka upp mobilen och ta kort till Instagram and what not? Bara jag eller…? 😉

DSC01736
Seche Vite Dry Fast Top Coat – en trotjänare som snart får sparken

Så nja, jag kan fortfarande inte tänka mig leva vidare i manikyrvärlden utan Seche Vite. Eller rättare sagt, jag kan inte tänka mig vara utan ett högglansigt topplack som fixar små olyckor i nagellacket så det inte syns och som torkar min manikyr på högst en kvart. Eftersom fler och fler uppmärksammat krymp-problemet och jag insåg att det inte bara var slarv av mig, så tog jag mig i kragen och sökte på det. Bra idé.

Jag hittade en kanonbra sida på nätet som beskriver både hur formulan beter sig, vad den innehåller (eeh vill jag veta?) och varför det gör att nagellacket faktiskt krymper! Stort tack Cactus’ Nail Polish! 🙂 Jag blev helt fast i texten. Det var riktigt intressant att läsa om de olika kemiska processerna, jo trots att jag är humanist som känner mig rätt lost i naturvetarnas värld! Toulene heter den största boven dramat. Kolla här om du vill ha hela unveiling storyn!

DSC01742
Lång kärlekshistoria med Seche Vite på upphällningen

Det är alltså en kemisk process mellan olika ingredienser som gör att topplacket torkar fortare än underlaget, har luckrat upp lacket under och på så vis drar med sig det så det krymper. Ju torrare lacket hinner bli innan du applicerar SV ju mer krymper manikyren. Lite krymp upptill kan förhindras av att måla SV uppe på nagelkanten vilket jag alltid gör, men svårt med väldigt korta naglar of course.

Samma ingrediens som gör det snabbtorkande gör också att det snabbt blir segt i flaskan. Fler som märkt hur fort det går? Det finns en särskild utspädare just för SV som heter Seche Restore som gör det lättrinnande igen. Har inte testat själv. Det lustiga med denna är att den funkar utmärkt som utspädare av vanliga sega nagellack också, men vanlig nagellacksförtunning funkar inte att droppa i SV! Då förstörs sammansättningen av kemikalier som fungerar snabbtorkande. Jahapp, där fick jag lära mig något nytt igen! Du kanske hade stenkoll på det här redan? 😉

~ Dagens beauty flash: Bland tidningar. Reklam. Valpropaganda. Pizzapriser. Lång vecka. Ett litet kuvert. Handskrivet. Till Lotta.

Nu när jag knäckt gåtan om mitt krympande överlack, så är en love story på säkert ett decennium snart över! Så snälla du, ge mig en ny gåva från lackgudarna! ❤ Jag fick några bra tips i Damernas Värld nr 10 som jag visade på Instagram förra veckan, men DV skrev inte om snabbtorkande lack specifikt. Flera av er var inne på att Essie har en bra variant, som självklart var slut när jag väl skulle köpa den. Har du testat den? Help! Nu pratar vi life changing moment for me. En skarv går i graven.

DSC01759
Vanliga överlack från Essie och Trind, inte snabba nog för mig

Självklart så önskar en nagelnörd att höra hur du fixar manikyren? Gör du som förr och stoppar ner händerna i en balja med iskallt vatten eller tar till andra husmorsknep? Eller har du inte en aning om vad jag har hållit på att tjata om ända ner hit, eftersom du inte ens tycker det är särskilt trevligt att använda nagellack alls?! Vaddå skarv liksom, and she goes on and on…

Ett tror jag vi är överens om. Världen kan tydligen inte rulla på snabbt nog. Vi letar ständigt förbättrade, uppdaterade och ännu snabbare mobiler, datorer, blenders till vår gröna raw food och tydligen även nagellack som inte kan torka fort nog! Att växla ner, gå in för slow time, ägna oss åt kvalitetstid är motpolens nymodighet. Men jag är den första att erkänna att jag fasiken inte kan sitta stilla som en staty och vänta en halvtimme innan jag får mixa min super-smoothie! Upp med handen, någon…?

Kram Lotta

9 reaktioner på ”Krympt Seche Vite – knäckt gåta

 1. AnnaKaize 5 september, 2014 / 08:26

  Scumbag Toulene is scumbag!
  Har precis samma problem/erfarenheter som du med detta lack o det har irriterat mig enormt. Ska testa att daska på det ÄNNU snabbare o hoppas då på mindre krympning. Minns förresten när jag köpte förtunningen o läste instruktionen som löd typ ”droppa i tills SV får sin vanliga konsistens”. Jaha, o hur fan var den då nu igen? Mindes vagt att det var betydligt tunnare än vanligt lack men inte fan mindes jag den ursprungliga konsistensen, så jag knallade till närmsta försäljningsställe o ryckte åt mig en flaska (i sin kartong) från hyllan, ställde mig i kön o sa till kassörskan ”Hej! Jag vill inte köpa den här men kan du please öppna den och visa mig konsistensen på lacket” som en annan retard. Hon gjorde faktiskt det o sen gick jag hem o droppade för glatta livet.
  Tänkte också köpa Essies snabbtorkande överlack häromdagen men det var tokslut såklart så nu sitter jag här med undermålig manikyr förseglad med billigt topplack från Depend vilket har en svag blå ton som sabbar nyansen på själva lacket liksom. So annoying.
  Min Käre Man och även min framlidne fader hävdade förresten att det där med att stoppa fingrarna i isvatten var bullshit- lack är lack och det härdar bäst i torr och varm luft (tänk lackboxen på billackeringsfirmor) så jag funderar seriöst på att värma upp ugnen till ca 50 grader o stoppa in mina nylackade fingrar där. Lär ju få stoppa in hela handen o halva underarmen iofs- fingrarna är ju typ fastsatta på det viset o kan icke slängas in lösa i ugnen vilket hade varit optimalt.
  Lång kommentar är lång, men det bara för att du skriver så bra att jag vill kommentera allt!!! Det känns som att sitta o gagga med en väninna när jag läser din blogg 🙂
  Hörs sen gulle ❤ 🙂

  • beautybydonnachic 5 september, 2014 / 16:11

   Anna kära vännen, hahahaaa! 😀 Du är för härlig du och bjuder på ett skratt! Borde starta en egen blogg! Och nähäe du, I forbid you att tortera dina vackra nätta händer och fint lackade naglar att ens komma i närheten av en ugn, än mindre ett kök! För du har väl kökspersonal?! Vanskligt att äventyra manikyren eller svedda ögonbryn i varm ugnslucka, hu! :/ Dina kloka familjemedlemmar har antagligen rätt och jag avstår helst från att motbevisa dem på närmsta bilfirma…
   Självklart ska vi ställa större krav som konsumenter, så jag blir bara peppad av ditt butiksbesök! Way to go girl! 🙂 Vi får se vem av oss som lägger vantarna på Essies droppar (tror jag det är?) först och utvärderar.
   Ja, missfärgade topplack är oxå lika irriterande. Mina är oftast halvt rosa-lila av alla röda och mörka lack. Det vore nåt att ta patent på och kalla ”Holy Grail”! 😉
   Ha en fantastisk vecka och skriv gärna långa brev till mig så jag har en hel hög att dyka ner i nästa helg! Tack för alla fina kommentarer, stor kram! ❤

 2. Emma 5 september, 2014 / 16:06

  Jag brukar måla snabbt som attan, så det kanske är därför jag inte märkt krympningen förut! Ska hålla koll nästa gång, just nu testar jag gelelack för första gången (det om nåt är ju snyggt när naglarna har fått växa i 3 veckor 😉 )
  Kram

  • beautybydonnachic 5 september, 2014 / 16:24

   Haha ja du är nog aningens kvickare än vad jag är med lackandet! 🙂 Men hur gör du med gellack, kör du med Seche Vite ovanpå då oxå? Har ju inte hakat på geltrenden då jag tycker lacket sitter ungefär en vecka och sen vill jag ändå byta färg. Men vore såklart roligt att testa ett så jag vet vad jag missar! 😉
   Ha det så bra och ja meddela gärna hur det går med ditt nya gellackeri, kram!

   • Emma 5 september, 2014 / 18:53

    Jag gick och gjorde fransk manikyr på salong för första gången i livet, jag tyckte det var dags att prova 😉 Det är ett vanligt överlack på, märket heter Bio Sculpture gel (från salongen). Det har hållit hur bra som helst, men som sagt – 3 veckor senare ser det inte klokt ut med 0,5 cm utväxt 😀 Dags att ta bort till helgen!

 3. Cactus 5 september, 2014 / 16:07

  Trevlig läsning, och tack själv 🙂 Testa Poshé snabbtorkande överlack istället. Funkar precis lika bra på naglarna men krymper inte och tjocknar inte i flaskan lika snabbt. Kostar ungefär lika mycket som Seche Vite på internationella siter och finns i gigantiska refillflaskor om man vill spara lite mer på literpriset.

  • beautybydonnachic 5 september, 2014 / 16:17

   Åh experten själv kommer med supertips, tusen tack för det! 🙂 Du har antagligen testat det mesta på hela marknaden, både här hemma o utomlands så jag skriver alla gånger upp detta märke! Tack igen för en bra blogg och ditt inlägg som jag lusläste! Kommer nog kika in fler ggr. 🙂
   Ha en jättebra helg och lacka lugnt! 😉

 4. Rebecca 6 september, 2014 / 01:29

  Håller verkligen med om trist regel 😉 kram R

Tack för ditt avtryck här, uppskattas varmt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s