En tanke i natten med mr Roth vid min sida – TÄVLING!

Är jag ensam om att bli ständigt överrumplad av hur enormt mycket ny hudvård och makeup som lanseras vecka efter vecka på marknaden? Det känns som om det är ofantliga mängder av nya märken som lanseras med löften om aldrig förr skådade resultat. De etablerade märkena uppdaterar sina serier och utvecklar produkter som är närmare mikrokemi än tvål och vatten. ”Fler ansikten” har vi skojat om på Instagram och här inne, för att kunna testa allt nytt roligt! 😉

PTR Max All Night Repair
Nytt från PTR Max All Night Repair 

Nu i dessa allt mörkare och kallare tider dominerar alla julkollektioner som vi konsumenter ska längta efter och ta oss råd att köpa. En hudvårdskalender – får vackraste hyn till julafton! En nagellackskalender – upplev 24 unika färger på naglarna fram till jul! En Deluxe-kalender – de populäraste skönhetsprodukterna varenda dag fram till tomten kommer med ännu fler! Jaaa gääärna säger jag också med tindrande ögon!

Tidigare ikväll satt jag och skrev på ett helt annat inlägg. Grävde ner mig i hur väl vi kan täcka över oönskade skavanker i vår längtan efter The Flawless Face. Det har gått några dagar sen jag publicerade något sist och det beror mycket på privata omständigheter, men även funderingar på vad jag har skrivit om (och vad jag vill skriva om framöver) nu dessa två månader sen jag startade bloggen. Det blir redan två-månaders-jubileum den 1:a november nu på lördag. 🙂

Men så gick det allt mer trögt, kände stort motstånd och att det inte var läge att skriva om det där andra ämnet just nu. Tappade både lusten och detta roliga och härliga flow jag brukar känna när jag skriver. Jag stannade upp, öppnade en helt ny blank sida och lät pennan bara skriva av sig själv. (Ja okej, tangentbordet såklart, men det lät bättre med pennan!) Det är nämligen något helt annat som snurrar i mitt huvud så här mitt i natten! Läs mer så kommer bilden klarna…

Serum i ny tappning
Serum i ny tappning

Så here I go – spontant skjuter jag från höften här och har inte en aning om vad du kommer tycka om detta väldigt annorlunda inlägg! Hoppas du är med ända ner till slutet! ❤

Skönhetsindustrin omsätter mångmiljardbelopp varje år bara i Sverige, och slår nya rekord år efter år. Det nya vackra hägrar och önskan om att vara frisk, sund, hälsosam och framförallt vacker på både insidan och utsidan känner vi väl alla till mans lusten till i olika grad. Jag kan bli lite kluven då och då om att skriva om just detta ämne, och på så vis vara en av de där som manar på skönhets-hetsen och uppmuntrar till nya inköp ideligen. Förstår du lite vad jag är inne på för frågeställningar här? Beautynörden själv lägger sina två blonda hårstrån i kors och tänker till! 😀

Det är framför allt det som snurrar nu i huvudet när jag inte kan sova. Uppmuntrar jag till ännu mer konsumtion, ännu fler krämer i våra redan överfyllda skåp, och att vi konstant ska sträva efter att Be The Best Version Of Yourself? Duger vi inte ändå? Är mitt intresse för hudvård och makeup något som kan vara en inte helt sund inställning till idealen vi själva har målat upp? Kan det gå för långt? Och hur vet man det?

Eller kan det få vara en liten oas där jag skriver om det jag tycker är roligt, piggar upp mig för stunden och hur jag sätter en guldkant på den gråa vardagen genom att hitta en ny askungemask eller en drömlik ögonskuggepalett? Få nöjet att dela mitt beautynörderi med likasinnade? 😉

Detta leder mig till ytterligare en nyhet på beautyfronten, levererad av den skicklige Mr Roth. (Denna kom i min ägo vid besöket hos Skincity för några veckor sen, tillsammans med Paula´s Choice The Nude Mattes Eyeshadow Palette). Peter Thomas Roth har otroligt många bra produkter och hudvårdsserier som väldigt många med mig är förtjusta i. Camu Camu-serien med den hyllade CC-creamen som de allra flesta räknar som en staple i sitt sminkskåp. Sleepingmasken i samma serie är också en storfavorit. Och den smidiga Concealer/Highlighter-pennan (tuben?) som kom ut rätt nyligen är toppen. Jag skulle inte vilja vara utan någon av dessa! Inte heller min rosmask som är en riktig askungemask! Ja listan kan med andra ord göras lång.

Formulan på PTRs nya nattserum
Formulan på PTRs nya nattserum

Listan växer sig ännu längre. Låt mig presentera det nya nattserumet Peter Thomas Roth Max All Night Repair! Det är ett nytt serum som bland annat finns på Hudoteket.se, Skincity.se, på NK, och flera salonger, Beauty The You Way och Bangerhead.se m fl. Serumet ligger på 479 kronor (upp till ca 500-lappen) för 50 ml (9,60 kr/ml). Hyfsat bra pris för ett serum om man jämför med andra kvalitetsmärken.

Skincity beskriver serumet så här:

Ett lyxigt koncentrat med det exklusiva Lunar Peptide Complex 13,5%. Detta unika komplex ökar kroppens egen reparationsprocess. Dessutom är produkten antioxidant och hjälper då huden långsiktigt mot åldrandet. Denna produkt har en speciell formula som boostar nästkommande hudvårdsprodukt man lägger ovanpå. Serumet ökar cellförnyelsen och motverkar grov hy och ojämn hudton. Vakna med en fräsch, jämn och fuktad hy.

Passar alla hudtyper (även känslighy).

 • Lunar Peptide Complex 13.5% – Ett peptidkomplex som består av Malböna, Havsfänkål och Sytenol® A. Detta komplex ökar kollagenproduktionen, hyaluronsyrasyntesen och cellförnyelsen. Dessa är i naturen, naturligt förekommande retinolliknanade ämnen.

 • Avocado olja, Sheasmör & Aloe – Ger näring, är mjukgörande och lugnar huden

 • Vitamin B5 & E – Antioxidanter

Många lockande beskrivningar och mumsiga ingredienser! (Hela listan finns i länken.) Serumet kommer i en luftfri pump, vilket jag älskar!, och ett pump räcker gott och väl. Konsistensen ser ut som en helt vanlig dag-/nattcreme och inte alls likt något av de vanliga serumen med oljeliknande väldigt lättflytande vätska. Den sugs upp relativt snabbt av huden fast det känns som om en kräm har applicerats. Doften är mycket diskret.

~Dagens beautyflash: Lång pratstund med bästa väninnan om allt mellan himmel och jord. Varmt gott te och tända ljus. Hinns alldeles för sällan med numera. Prioritera mera.

Ett pump räcker till hela ansiktet
Ett pump räcker till hela ansiktet

Efter serumet ska du lägga en nattcreme ovanpå denna. I samma serie, Max All, så hittar jag bara ett par olika dagkrämer vid en snabbsökning, men det finns rekommendationer för vilka produkter som kan användas ihop med denna. Och blir du sugen på denna, så kolla först med din hudterapeut om denna funkar ihop med din övriga hudvård!

Min tanke just nu mitt i natten är att jag hemskt gärna skulle vilja läsa hur du ser på det här med så pass mycket fokus på skönhet, framförallt den ytliga skönheten som vi använder dessa nya serum och nya ögonskuggepaletter till. Har hetsen gått för långt? Är idealen omänskliga? Den vackraste vinner, eller? Hur mår vi i drömmen efter mitt eget ideala jag? Varför vill vi så gärna läsa om den senaste skönhetsprodukten i glassiga magasin, se Gör om mig/Plastikkirurgerna på TV och skriva/läsa om den bästa mascaran eller foundation på olika skönhetsbloggar? Ständigt sökandes efter den ultimata skönhetsprodukten!

Grönt är skönt, även i ansiktet
Grönt är skönt, även i ansiktet

Kan man se det från det andra hållet istället? Att vi är måna om oss själva, tar hand om den kropp och ansiktet vi föddes med? Because-I-am-worth-it, få framhäva det vackra hos oss själva (som människan gjort sen urminnes tider), och ge oss en skön stund i badrummet på söndagskvällen med en skön peeling, ansiktsmask och ny manikyr? Piggar det upp oss i den rätt tuffa tillvaron och ger oss nödvändiga andningshål och pauser från stressen och hetsen där ute? Ren njutning? Är det enbart för vår ytterst personliga tillfredsställelse vi lägger ner massa tid och pengar på skönhetsprodukter? Finns det någon flytande gräns mellan denna dikotomi?

TÄVLING!

Om du vill skriva och dela med dig av din första tanke när du har läst detta inlägg och vill berätta hur du ser på det här med skönhet, yta och ideal, så tänker jag lotta ut just detta serum till en lycklig vinnare! Du får självklart skriva helt utifrån dina egna tankar och behöver inte alls svara på eller styras av just någon av mina frågor ovan. Berätta istället helt fritt hur dina tankar går kring dagens fokus på den perfekta kvinnan (ja, jag tänker i första hand på kvinnor nu), och hur just din syn på denna fokus på skönhet som finns precis överallt i samhället, som är i princip omöjligt att inte påverkas av i olika grad.

Utan någon som helst värdering av vad du har skrivit (jag tänker att det inte finns något rätt/fel här!), eller andra åsikter från min sida, så kommer jag skriva ner alla namn som lämnat en kommentar kring ämnet på en liten lapp, lägga alla lappar i en burk och helt random låta någon annan dra fram ett vinnarnamn ur högen som kommer vinna PTRs serum som jag visat i detta inlägg! (Jag har enbart testat detta serum en natt, jätteskönt! Men återigen, för få ansikten!)

Jag tycker verkligen att det ska bli intressant att höra lite olika åsikter kring detta tema, korta som långa kommentarer, vad just du tänker när du associerar kring ämnet skönhet i den här kontexten jag bollat kring inatt, stort som smått! Ska bli jättespännande att läsa vad du tycker om det här med ytligheter! Vinnaren dras på min 2-månaders-jubileumsdag! Nu på lördag eftermiddag den 1:a november 2014! ❤

Kram Lotta

29 reaktioner på ”En tanke i natten med mr Roth vid min sida – TÄVLING!

 1. Malin (anmaeble) 29 oktober, 2014 / 09:51

  Hej Lotta,
  Jag förstår verkligen din tankebana, jag har funderat mycket på detta det senaste.. Jag har, sen väldigt tidig ålder varit intresserad av hudvård och makeup och allt som får en att se ”snygg” ut, direkt efter gymnasiet började jag plugga till hudterapeut av just den anledningen.. Jag la massa pengar på en utbildning som visade sig vara mitt intresse men inte mitt jobb, iallafall inte att vara anställd på salong och göra massa behandlingar, det är en ganska hemsk värld faktiskt.. Det kanske låter fantastiskt att vara hudterapeut men man slavar, får ta en jäkla massa skit, jobbar obekväma tider utan att det märks i plånboken, eller så hamnar man hos någon som vägrar betala vitt, väldigt osäkra anställningar som i princip kan sägas upp när som helst (det är bara för chefen att skylla på arbetsbrist) man får sällan gå hem när man egentligen slutar å gud nåde den som blir sjuk! Min senaste chef sa även till mig att jag absolut inte fick bli gravid..
  Jag sa upp mig och började istället arbeta på apotek (som hudterapeut) passar mig bättre även om jag inte trivs till 100% där heller men det är en helt annan trygghet..
  Nä, nu svävade jag helt ut från min första tanke, åter till konsumtionen men det var egentligen efter skolan allt började, jag blev mer medveten om bra och dåliga produkter, ingredienser, hur huden fungerar mm..

  Jag har funderat mycket över min egen konsumtion det senaste och kommit fram till att den har faktiskt gått för långt..
  Jag köper grejer jag verkligen inte behöver men VILL ha och det blir en del.. Har så mycket produkter så jag drunknar och jag kommer troligtvis inte hinna använda allt innan det blir gammalt, bara det är ju sjukt men ändå kan jag inte riktigt låta bli att klicka hem den där nya foundationen eller nåt annat jag känner för.. Men för min del tror jag att det handlar mycket om kicken av att köpa det och få hem paketet, den ”lyckan” man känner då som jag annars kan ha svårt att hitta mitt i den just nu tunga vardagen.. Det är som en drog, triggar belöningssystemet i hjärnan och får mig att känna mig bra en stund..
  Jag har alltid shoppat lite för mycket men sen jag blev sjuk har det blivit värre..
  Jag inser ju att detta inte är sunt, hur mycket jag än försöker rättfärdiga mina köp så går det egentligen inte för jag behöver det inte.. Oftast är det nyfikenheten som får mig att köpa nya saker, jag vill testa, känna, klämma och göra min egen utvärdering and so on.. Men det är väl ändå inte skäl nog..
  Visst jag mår bättre med mig själv om jag ser fin ut utåt sett men det tar ju faktiskt inte bort det onda på insidan..

  Så för min del är skönhetsshoppingen egentligen för överdriven och onödig eftersom den egentligen inte fyller hålet i mig på riktigt..
  Igår var jag hos min mindfulness lärare på ett enskilt samtal och kom fram till att jag ska försöka söka det behagliga i annat som jag tycker om och som ger mig långvarig kraft.. Jag älskar att titta på folk, drömma mig bort och bara vara i min egen lilla värld, så en gång i veckan ska jag åka in till stan ensam, sätta mig på ett fik och bara vara.. Jag har isolerat mig själv väldig mycket den senaste tiden.. Så nu ska jag försöka komma ut åtminstone en dag i veckan.. Jag kommer inte sluta shoppa men jag vill försöka få mina vanor lite mer sunda..
  Vet inte om detta egentligen var svar på din fråga men detta var det som ploppade upp i mitt huvud när jag läste ditt inlägg..

  Tråkigt att höra att det har varit mycket privat, hade jag haft lite kraft över hade jag skickat över det på en gång men tyvärr har jag inte det så jag skickar en varm kram istället.. ❤

  • Malin (anmaeble) 29 oktober, 2014 / 10:10

   En liten fortsättning..
   Nej, jag tycker inte att du med din blogg uppmanar till mera köp, eller visst blir det så per automatik men det är ju inte det som är ditt huvudsyfte.. Jag älskar att få tips, höra andras åsikter om produkter men sen är det ju upp till mig om jag köper det eller inte.. Det ligger på mitt samvete, inte ditt.. Så jag tycker du ska fortsätta precis som du gör.. 😊 Skriv om skönhet, produkter, tipsa osv och fortsätt att ha kvar dina åsikter och funderingar i inläggen, som det här tex.. Det är sånt som gör att jag följer din blogg, den känns så äkta och ärlig och så olik andra bloggar i samma kategori..
   Så nu har jag nog fått med allt.. 😉 Kram igen..

  • beautybydonnachic 4 november, 2014 / 22:06

   Tack så hemskt mycket Malin för att du beskriver så öppet och ärligt om den här frågan! Jag tror att det är jättemånga som känner igen sig i det du beskriver, och det gör jag också. Jag blir glad i stunden om jag köpt ett rouge som jag gjorde idag efter mitt läkarbesök. Just då mådde jag inte så bra, men när jag gick in på sjukhusets apotek och köpte mig lite smink så kändes det lite bättre… Inte okej. Egentligen. För jag vet precis som du att det verkligen inte är någon lösning på måendet. Men hur många har inte fastna i det materiella för att de vill tillfredsställa något de saknar i livet??
   Låter jättebra att du jobbar med det här aktivt och jag hoppas verkligen att du har kunnat komma iväg på dina fikastunder på stan och fått känna på den sortens tillfredsställelse.
   Det där med att välja ett yrke som egentligen skulle ha stannat som en hobby har ju många gjort. Till viss del även jag. Men det du berättar om skönhetsbranschen gör mig verkligen mörkrädd!! Är det så pass vidriga förhållanden för er som är hudterapeuter?! Förstår att det skiljer från arbetsplats till arbetsplats, men är det generellt så pass tufft? Då förstår jag absolut att man mår dåligt och inte vill fortsätta på det viset. Det gäller att hitta en väg där du får göra det du är bra på men på helt andra villkor! Hemskt!
   Tack för dina fina ord om min blogg också, jag hoppas verkligen att jag inte spär på vare sig köphetsen eller kvinnoidealen och hetsen att vara ständigt snygg och always young, för det finns inte! Hoppas vi kan fortsätta diskutera sånt här i olika former för det är verkligen intressant att få ta del av allas berättelser!
   Sköt om dig, och ta väl hand om dig Malin! Det är du verkligen värd fina du!
   Största kramen till dig! ❤

 2. Shopaholic 29 oktober, 2014 / 10:44

  Hej fina du,
  Jag älskar din blogg då jag precis som du älskar att testa nya produkter och höra andras recensioner innan man slänger bort en massa pengar. Jag är uppväxt med skönhetsprodukter i mitt hem, mamma var alltid så noga med sin hudvårdsrutin och hade alltid vackra sminkpaletter från Dior, Guerlain och Chanel hemma. Jag längtade tills jag skulle fylla 17 år och mamma skulle låta mig få sminka mig 🙂
  Jag har lärt mig att hudvård är en investering i framtiden och det bästa sättet att ta hand om det ansikte man fått. Jag tror inte på skönhetsoperationer och andra skönhetsingrepp. Smink är en lyx och en njutning, en lyx i vardagen som jag unnar mig. Tyvärr kan jag dock hålla med om att det lätt blir ett sätt att fylla hålen i själen som vi alla har, så även jag. Det kan bli för mycket och därför försöker jag att inte heller skriva för mycket om det på bloggen. I vår värld blir det lätt överkonsumtion. Jag gillar dock bloggar som skriver ärligt om de produkter de testar, vilket jag alltid gör, då har man en annan människas intryck som man kan ta in och värdera. Jag gillar din blogg då den är ärlig och informativ.
  Stor kram och grattis till 2 månader av bloggande 🙂

  • beautybydonnachic 4 november, 2014 / 21:56

   Tack fina du för att du tagit dig tid att berätta om hur du ser på det här ämnet! Det är verkligen mångbottnat och jag skulle kunna diskutera länge och väl. Det är kul att höra om din bakgrund och vad vi får med oss från vår barndom, hur vi ser på skönhet och utseende. Det brukar jag ofta tänka på med mina egna ungdomar hemma och även med de gymnasielever som jag har haft. Vilka budskap ger vi dem när det kommer till ideal, utseende, konsumtion osv? Stora frågor och inte alls lätt.
   Det är många som försöker leta lösningar i materiella ting. Lösningar för det där som skaver i själen och det som fattas oss som kanske inte går att sätta fingret på. Det blir en quick fix att få med sig en fin påse från NK eller Sephora. Då rusar endorfinerna och det känns jättebra i stunden. Men att skilja på vad som är vad, kan vara svårt.
   Jag blir också glad att du försöker ha en medveten hållning till detta som bloggare, precis som jag försöker. Och det är roligt att höra att du märker det på det sätt jag skriver. Det är anledningen till att jag fortsätter att återkomma till din blogg också, för att du skriver så bra! Det var faktiskt den första blogg jag började följa för tja hur länge sen då? Tycker du är jätteklok och fin på många vis! 🙂
   Största kramen till dig! ❤

 3. cultureofmakeup 29 oktober, 2014 / 11:28

  Åh, vad kul att du tar upp det här, för jag har tänkt mycket på det också. Jag är själv väldigt kluven till den ohållbara konsumtionshetsen och till de ouppnåeliga skönhetsideal som råder. Jag vill helst inte spä på något av dem (nu tror jag i och för sig inte att jag som person representerar ett ouppnåeligt skönhetsideal, men man kan ju vara med och befästa normer som man kanske inte vill befästa om man tänker efter).

  Jag bestämde mig från första början att försöka fokusera så lite som möjligt på enskilda produkter och ha en mer inspirationsbaserad blogg. Det är därför jag inte skriver ut t.ex. produktlistor i själva inläggen, eftersom jag tänker att de flesta av mina looker enkelt kan återskapas med sådant som läsarna har hemma. Samtidigt är jag sådan att jag alltid nyfiket kollar produktlistorna hos andra bloggar (och får köpsug varje gång). Men jag tänker att om någon är särskilt nyfiken på en produkt kan de ju fråga i kommentarsfältet så svarar jag gärna där 🙂 Sedan lyfter jag också gärna fram specifika produkter som jag gillar så mycket att jag känner att jag vill tipsa lite extra om dem.

  Dessutom försöker jag medvetet att vara så icke-preskriptiv som möjligt när jag gör mina tips-och-tricks-inlägg. I stället för att skriva ”gör så här – gör inte så här”, försöker jag att ha perspektivet: ”så här gör jag – låt dig gärna inspireras, behåll det du tycker är bra, eller lägg till, ta bort och ändra som du vill”. Men samtidigt gör jag ju många looker som faller tillbaka på traditionella skönhetsideal, så jag vinner nog inget jämställdhetspris med min blogg, men jag hoppas att både den och jag kan utvecklas till något som är mer inspirerande än tvingande för mina fellow skönhetsnördar. Det kanske vore en ny kategori – dagens rebellsminkning – som inte är någon traditionell ”snyggsminkning” men som kan ge inspiration och motivation. Hur nu en sådan sminkning skulle se ut, har ingen aning!

  Anyway, jag tycker att det ligger mycket tanke och känsla bakom din blogg. Jag tycker inte att du hetsar till konsumtion för konsumtionens skull, och du verkar ha ett klokt kvalitetsperspektiv bakom dina inköp. Och du har definitivt fått mig sugen på att pröva PTR, som jag aldrig har testat (hör och häpna)!

  • beautybydonnachic 4 november, 2014 / 21:47

   Tusen tack snälla fina du för dina kloka ord om det här komplicerade ämnet! Jag är väldigt imponerad över dina intenti0oner med din skönhetsblogg och tanken bakom varje inlägg och varje look när du sminkar dig. Men visst, nånstans faller vi ändå tillbaka på något slags grundideal när vi visar upp olika saker. Det blir kluvet ibland känner jag för min egen del. Men därför vill jag gärna få igång tankar och diskussioner om detta så vi vet vad det är som gör att vi tycker och tänker som vi gör. Vi ingår ju ändå i ett sammanhang, i ett samhälle där normerna genomsyrar det allra mesta och det är svårt att ställa sig helt utanför dem. Men när du beskriver hur du själv har tänkt så blir jag glad! 🙂 Och det behöver du egentligen inte ens skriva, för det märks när man läser din blogg.
   Jag hoppas vi kan återkomma till det här fler gånger då jag har massor av funderingar, men tack för att du tog dig tid att skriva här hos mig!
   kram! ❤

 4. Sofia Randhede 29 oktober, 2014 / 16:43

  Jag tycker att du uppvisar en stor medvetenhet som ändå tänker i de här banorna. Mycket modigt gjort av dig att våga ifrågsätta skönhetsindustrin som i mitt tycke ibland är ganska snäv. Och som ständigt hetsar oss till vidare konsumtion. Men eftersom du är medveten om detta så tror jag inte att det är någon större fara. Jag undrar också vad som hände med du duger som du är, istället ska man nu satsa all sin tid på att bli sitt allra bästa jag. Jag vägrar, jag duger som jag är. Jag är periodvis i mitt liv väldigt intresserad av smink för att längre stunder inte bry mig alls. Beror på hur jag mår och hur livet i övrigt ser ut. Men jag har kommit fram till att jag känner mig snyggare och kanske till och med lite gladare om jag sminkar mig och klär mig i något annat än mjukiskläder, även om jag bara ska vara hemma. Och jag skulle säga att jag gör det för min skull, min man säger iallafall att han inte bryr sig i någon större utsträckning.

  Jag tycker inte att du hetsar oss att konsumera mera. Du skriver ärligt och uttömande om varje produkt och sedan är det upp till oss att köpa eller inte. Jag har fått några bra tips på vägen. Jag tycker att du ska utgå ifrån att vi som läser din blogg är fullt tänkande människor som kan fatta våra egna beslut och därför ska du inte fundera på om vi köper något som du rekommenderar eller inte. Det är upp till oss som tänkande individer att göra det beslutet.

  Detta blev ett långt inlägg om något som egentligen kan skrivas väldigt enkelt. Fortsätt med din fina blogg och tipsa oss om både bra och dåliga produkter. Oh, jag skulle kunna mala på i evigheter om skönhetsindustrin men eftersom någon knappast väl läsa en halv uppsats så lägger jag av nu.

  • beautybydonnachic 4 november, 2014 / 21:41

   Tusen tack Sofia för dina funderingar om detta ämne! Sent svar, men jag har funderat på det här länge och det är så mycket jag vill säga! 🙂 Skönt att du kan se detta med bloggar som något mer vägledande och inte ytterkigare något som triggar skönhetspressen och hetsen efter idealen för oss kvinnor! Om man trivs bra i mjukisar så är det bra. Om man trivs bra i snygga kläder så är det oxå bra! Huvudsaken att det inte tippar över åt något håll där det blir en ohållbar situation och något som gör att man bara mår dåligt.
   Vi ska absolut duga som vi är! Men hur mycket har vi fått lära oss det under livets gång? Hur många gånger har vi fått höra att vi är fina om vi ansträngt oss med utseendet? Antagligen många gånger. Men hur många gånger har vi fått höra att vi duger ju som vi ser ut utan varken smink eller fina kläder? Nej inte lika många gånger. Så jag tänker lite på vad vi växer upp med för ideal redan från början? Att vara fin anses som bättre än att bara vara sig själv om du förstår skillnaden.
   Det är helt förvrängda ideal med utseendefixeringen och åldersfixeringen och jag hoppas verkligen att alla kan se att det är ouppnåeligt. Det går inte att se ut som en retuscherad covergirl. Framför allt våra ungdomar måste få med sig det från början.
   Jag tycker du har så många kloka tankar och jag är glad att du tog dig tiden att skriva ner dem här! Det finns mycket att säga så det får bli fler gånger!
   Kram till dig! ❤

 5. AnnaKaize 29 oktober, 2014 / 19:11

  Mycket intressant inlägg och likaså kommentarerna från dina fab läsare. Nu lät det som om jag kallar mig själv för fab men du fattar ju darling 🙂
  För det första så behöver du inte oroa dig för att du uppmuntrar till ökad konsumtion (inte för att jag tror att du är orolig per se men det lät snyggt) utan tvärtom- dina inlägg hjälper iaf mig att fatta ett ”informed decision” och att välja/välja bort produkter som kommer i en aldrig sinande ström och i allt snabbare takt precis som du beskrev det.
  Däremot så får du mig att bli SUGEN på saker jag aldrig provat men det är ju upp till mig om jag ska låta det stanna där eller om jag ska shoppa något, o då känns det ju skönt att veta hur en produkt funkar så man i möjligaste mån kan undvika felköp 🙂
  Sedan vet jag inte riktigt om jag anser detta vara en dikotomi- och då menar jag att det ena inte behöver utesluta det andra: Jag kan ju genom att vara ”ytlig” och piffa och dona på alla tänkbara vis uppnå en inre frid och harmoni och då blir det ju inte ytligt längre. Vissa tränar på gym för att må bättre, vissa pysslar med yoga och ytterligare andra går på kurs och lär sig skratta på kommando eller knyppla brysselpets samtidigt som de tillagar grönkål och allt i syftet att må bra ”inuti”, så vem har rätten att sätta sig till doms över oss som valt denna kanske i samhällets ögon ”ytliga” väg till Balans och Harmoni?
  De som kallar oss ytliga är inget annat än skitnödiga pretton som förmodligen VILL vara just ”ytliga” men inte vågar eftersom de är hysteriskt rädda för att inte vara PK vilket i deras inskränkta värld är värre än att slå hundvalpar eller stjäla rullatorn från en gammal tant.
  Nej ”to each their own” säger jag- så länge man inte skuldsätter sig i någon slags Jakt På Evig Ungdom och helt tappar kontrollen över sitt shoppande och/eller gör behandlingar o maniskt följer trender för att man inte törs säga ifrån eller har orealistiska förväntningar på vad dessa ”ytliga” produkter egentligen kan göra för ens utseende så tycker jag att det är helt okej att vara just ”ytlig”.
  Hoppas du förstår vad jag försöker säga med mitt babbel här- ämnet är så intressant att jag skulle kunna fortsätta betydligt längre men nu säger jag som Sofia nyss, dvs jag lägger av 🙂

  • beautybydonnachic 4 november, 2014 / 21:32

   Tusen tack Anna för dina kloka och fina ord! 🙂 Du beskriver nåt som inte så många tänker på kanske, att det här med skönhet och att få stå och fixa och greja på en söndagskväll till exempel kan vara ett rofyllt och lustfyllt intresse för just mig, medan någon annan spelar schack. Och då anses jag som mer ytlig än den smarta schackspelaren. Det är verkligen mycket bedömning bakom olika beteenden och intressen. Så länge man odlar ett intresse som man mår bra av och inte fastnar i något självdestruktivt så är det ju absolut upp till var och en vad man vill ägna sig åt, den lilla tid man har för att få sin guldkant på vardagen eller att få känna harmoni och må bra. Men när hetsen bakom hela skönhetsträsket blir sjukligt och tar över hela ens liv är det inte ett må-bra-beteende längre.
   Det här med evig ungdom är en av de största hoten känns det som. idealen att vara snygg och se ut på ett visst vis är en sak. Som i sig är helt omänskligt kan jag själv tycka, men just åldersnojjan som också ingår i idealet är nog mest farligt på ett sätt. Där kan vi ju aldrig aldrig vinna. hur mycket dyra produkter vi än köper på oss, eller går på behandlingar eller tar hand om oss på bästa vis (för det är ju bara bra för kropp o själ). Meen när hetsen går över till kniven som många av mina väninnor gjort, så blir jag lite ledsen. De har tyvärr inte blivit helt nöjda efteråt eftersom den biologiska klockan inte stannar av trots en plastikoperation. I samhället är det en otrolig åldersfixering som jag har svårt för. Många i media tex vittnar om att de inte får sitta i rutan längre efter 30 års ålder. Att en mogen kvinna inte är något att visa upp. Att man räknas bort. Att det inte får synas att vi har levt. Det är tragiskt. Våra levnadsavtryck ska vi egentligen vara stolta över! Tänk så mycket erfarenhet det ligger bakom dem! För den skull behöver man inte låta sig förfalla, men inte heller vara mindre värd eller mindre fin.
   Vi måste fortsätta denna diskussion fler gånger, jag har massor att skriva till dig och de andra! Så tack för att du skrev och tog dig tid, kloka fina du!
   Stor kram till dig! ❤

   • AnnaKaize 5 november, 2014 / 21:53

    TÄNK att du tar dig tid att besvara alla våra kommentarer darling, och varje dag dessutom- DET är det inte många som gör, och det bevisar ännu mer hur engagerad du är i din blogg, i dina ämnen och i OSS- dina läsare.
    Det gör också att det Personliga i din blogg framhävs ännu mer, och det är just det personliga sättet du skriver på som gör att detta snabbt blivit min Favoritblogg alla kategorier.
    TACK finaste du. Du är fanimej unik! ❤

   • beautybydonnachic 5 november, 2014 / 22:04

    TACK TACK TACK att du säger det bästa finaste du!! ❤ Jag blir så otroligt varm i hjärtat av att du tycker om det jag skriver och att jag verkligen vill "prata" med DIG! Det känns så himla roligt! Men då är ju DU lika fantastisk, för annars hade jag ju ingen att svara! 🙂 Så jag är stolt över mina finaste läsare! ❤ ❤ ❤

 6. Lena 29 oktober, 2014 / 19:38

  Jag har också tänkt på det här med allt fokus på skönhet, yta och ideal på bloggar och även på Instagram. Det är ett komplicerat ämne med tanke på alla yngre tjejer som kanske inte har den distansen som vi äldre (jag är fyllda 40) oftast har. På insta är det väldigt många som posar med selfies, i alla åldrar, och man märker ju vilka som gör det i syftet att få flest komplimanger. Det är ju iofs inget fel i det. Men det känns fel om det enbart blir fokus på ytan. Inte något som handlar om personen i sig. Då blir det verkligen som en tävling som du sa, den som är snyggast och får flest likes vinner!
  Jag tycker att det bra att du tar upp det här och att man diskuterar kring idealen då o då. Vi borde vara lite mer inne på att bekräfta varandra som människor och inte bara bekräfta varandras utseende vem som är snyggast (eller fixat bilden genom filter). Det är bra att bloggerskor visar att de tänker på ämnet och även ta upp att vi alla duger som vi är.
  Det finns andra bloggar som är otroligt ytliga, men jag väljer direkt bort såna. Jag vill känna att det är en vanlig person bakom bloggen som är ärlig och skriver för att det är ett genuint intresse. Det är kul med bloggare och läsare som ger och får tips av varann. Då passar din blogg mig bättre än en som är ute efter uppmärksamhet om sitt eget utseende och/eller är sponsrade att skriva om produkter som vi ska köpa för att de själva ska dra vinning av det.
  Som nån annan tjej skrev här, vi är inte dummare än att vi själva kan göra egna kloka val och köper inte allt vi ser bara för nån skriver om den produkten.
  Fortsätt gärna blanda in andra aspekter inom skönhetsbloggen, som tex sånt här, samtidigt som du kan varva med rena skönhetsinlägg. Det tycker jag vore roligt och lite unikt att få läsa! Hoppas jag inte var för osammanhängande här, men jag kände att det är en relevant fråga från dig och försökte beskriva det jag själv tänker! Tack för en fin blogg och skriv gärna mer även om jag förstår att vardagen kan ta mycket tid och energi. Men desto viktigare att få ha ditt eget intresse tänker jag! I den mån det går förstås! 🙂
  Kram Lena

  • beautybydonnachic 4 november, 2014 / 21:18

   Tack så mycket Lena för att du skriver så fina och kloka ord! Jag blir så glad över alla er som tagit er tiden att berätta hur ni ser på detta ämne! 🙂
   Ja jag har oxå reagerat på hur mkt bilder det är på Instagram som är tagna i syftet att få bekräftelse tillbaka. Men visst vi är ju alla i behov av att bli bekräftade som människor. Men just de där återkommande bilderna med selfies, och samma ord varje gång att du är så snygg i olika formuleringar, blir lite tjatigt i längden och lite ointressant. Ssjälv har jag dragit ner på datortiden överlag för att jag inte har tiden, orken, viljan eller lusten. I början var det roligare, men nu är jag lite mätt på de här tjejerna som står precis likadant som tonåringarna och visar upp sig i strävan att få så många komplimanger som möjligt. Ja jag lägger själv ut bilder, men vill ofta visa nåt som jag själv testat eller målat på mig för dagen, nån ny lippy, en annan eyeliner, eller vad som helst eftersom jag har smink som intresse. Och det kan verkligen ses som lika ytligt om nåt! Men det är såna bilder jag själv tycker är roliga att titta på oxå. Att få tips om produkter. men visst, det är en hårfin gräns det där.
   Finns mycket att fundera på så vi får återkomma fler gånger! Tack för att du skrev här hos mig!
   Kram! ❤

 7. Ulrica 29 oktober, 2014 / 19:57

  För det första så är jag glad att jag inte är ung (tonåring) idag. Pressen på unga tjejer att se ut på ett visst sätt är ju hemsk!!

  Jag blev nog ganska tidigt intresserad av smink/hudvård då jag har en mamma som inte lämnar hemmet utan smink!! 😄
  Däremot så var det aldrig något som hon tvingade på mig utan ville nog hellre att jag skulle vänta med smink så länge som möjligt.

  Mitt intresse för hudvård är större än mitt intresse för smink, jag sminkar mig väldigt enkelt till vardags. Däremot lägger jag ner ganska mycket tid på huden i form av rengöring, peeling och olika masker, bortsett från den dagliga hudvårdsrutinen då.
  Ska jag vara riktigt ärlig med mig själv så köper jag alldeles för mycket produkter, många gånger produkter som jag verkligen inte behöver men som man bara ”måste” testa. Du vet ju själv hur det är! 😉
  Jag tror att nånstans så faller vi alla för det här trycket på att man ska se så unga ut som möjligt, vi strävar alltid efter att hitta någon mirakelprodukt som ska låta oss vara unga för evigt, för många så stannar det inte heller vid enbart produkter utan då blir det istället att lägga sig under kniven för att uppnå de resultat man vill ha.

  Det finns så mycket som är viktigare än att shoppa skönhetsprodukter och med tanke på prisklassen på produkterna man köper så skulle man ha en utlandsresa också om man bara kunde hålla sig till det man faktiskt behöver!!

  Jag tycker inte att ni bloggare bidrar till någon köphets, däremot så hjälper ni oss konsumenter att sondera terrängen och ge oss tips och råd på vad som faktiskt är värt att lägga pengarna på!
  Det jag kan sakna ibland när man surfar runt hos olika skönhetsbloggar är inlägg där man faktiskt vågar såga produkter. Det hyllas produkter till höger och vänster men när det kommer till produkter som dom inte gillar så är dom mer vaga i sitt ordval.
  Jättebra att du tar upp dom här frågorna och du har fått mig att tänka på min egen konsumtion av olika produkter, kanske vore dags att ta tag i det!!

  Som alltid, tack för ett bra inlägg!

  Kram Ulrica 💗

  • beautybydonnachic 4 november, 2014 / 21:10

   Tusen tack Ulrica för att du delade med dig av dina tankar kring detta! Och jag säger som du – att vara tonåring idag är inget jag för mitt liv skulle vilja vara! Det har verkligen blivit tuffare och hårdare ute i samhället än vad det var tidigare. Kvinnoideal har alltid funnits. Men nu räcker det inte med att vara en vacker snäll hemmafru, utan du ska vara på topp på varenda plan som finns! Hetsen är enorm och när jag tittar på tidningarna i hyllan i affären och ser omslagen för ungdomsmagasinen blir jag helt förskräckt. Hur kan vi fortsätta att mata ut det här sjuka idealet att vara snygg, sexig och perfekt på utsidan redan i början av tonåren?? Det är ju nog illa tänkte jag säga för oss vuxna kvinnor. Men att se så många tonårstjejer som mår dåligt, som jag gjort i mitt jobb som gymnasielärare är riktigt tragiskt.
   Och jakten på evig ungdom – ja exakt! Hur vinner vi det rejset?? Det går ju varken med hudvård eller smink! Och många fler tar till både sprutor och kniven. Jag känner flera tjejer i min ålder runt 40 som har gjort plastikoperationer både i ansiktet och på kroppen, som jag i mina ögon inte såg anledningen till. Men de själva mådde jättedåligt över att åldern och livet har satt sina spår. Visst är det bra om personen i fråga blir ”botad”, men ingen av de jag känner har blivit kvitt sina issues med utseendet efter operationerna. Nånstans måste vi inse att den biologiska åldern inte går att stoppa. Även om vi kan ta hand om oss så bra som möjligt, vilket inte behöver vara fel alls. Men när det går över till ett lidande blir det ett problem.
   Jag tycker att det låter som du har en sund inställning som reflekterar över sånt här och gör medvetna val. Jag vet oxå att jag shoppar på tok för mycket till exempel, men det är ju lustfyllt! Det är roligt och ett intresse som vi delar. Andra samlar på frimärken och vi samlar på smink, haha! 😉 Nej men du fattar vad jag menar!
   Skönt att höra att du inte tycker vi alla som bloggar driver på hetsen ännu mer, utan att man kan se det som en vägledning till tips och bra idéer som jag själv gör när jag läser andras bloggar. Det blir roligt att få hjälp att hitta en fin produkt och läsa på lite om det som är nytt till exempel. Och de bloggar som jag inte gillar hoppar jag helt enkelt över, det behöver inte vara mer komplicerat än så. Näthatet är ju en helt annan fråga, tycker det är hemskt att folk kan sitta och terrorisera andra tjejer bara för att trycka ner varann. Jag saknar lite det där med att ”tjejer tävlar och kvinnor stöttar varann!” Att vuxna mogna människor ska kunna se varandra som medmänniskor, inte ett hot. Det vittnar bara om osäkerhet och dålig självkänsla.
   Konsumtionen är verkligen rätt galen, men förhoppningsvis så blir allt fler medvetna och gör andra val numera. Bara en så enkel grej som att byta saker med varandra istället för att köpa och slänga. Och att våga dissa saker som är dåliga, det borde vi verkligen bli bättre på. För visst är det mest idel ord om hur faaantastiskt bra alla nya produkter är!
   Många intressanta tankar Ulrica, det blir nog fler diskussioner framöver!
   Kram kram! ❤

 8. Linnea 29 oktober, 2014 / 21:02

  Hej Lotta!
  Nu har jag läst inlägget och samtliga kommentarer ovan här några gånger, jag var tvungen att tänka igenom ordentligt om vad jag faktiskt tycker om skönhetsindustrin! Genast blir mina tankar att en hel del tror jag bottnar i en avundsjuka, en känsla av att inte räcka till. Att ständigt jämföra sig med en vän som kanske har fått porslinshy medans den andra har acne? Varför kunde inte ”jag” få bli skonad från problem? Ett behov som uppstår att inhandla nya produkter för att SE BRA UT. Jag tror att vi, åtminstone tjejer, har en inre demon rent ut sagt som vill att vi konsumerar! För så ser vårt samhälle överlag ut, vi är beroende av konsumtion för att vårt land ska gå runt och där finns det mycket problem, jag tror vi alla någon gång sett kompisens nya instagrambild med 4-5 nya produkter som jag vet kostar mycket pengar! Eller vänta, kostar mycket pengar? För mig eller den som har råd? Vad är egentligen mycket och vem avgör det? För mig räcker inte pengarna till nya produkter över 1000:- och där växer nog min avund ibland, att jag vill också köpa just den där.. Den där kalendern, nya läppstift osv, listan kan göras lång och julen gör det inte bättre. Då kommer behovet smygandes att jag kanske kan hitta något i min egen prisklass för att jag själv ska bli lika lycklig! Jag själv är väldigt intresserad av hudvård, inte för att bli snygg eller för att jag tänker på framtida rynkor utan för att hålla mina problem med finnar under kontroll, det är min anledning. Jag köper det jag behöver plus lite till.
  Jag håller med föregående talare, du uppmanar inte till ett köphets utan snarare att man tar en extra minut att reflektera, det gör vi för sällan! Jag tycker också att det är bra att vi läsare får en inblick i produkter vi kanske tänkt köpa själva. Ditt inlägg om Bare Skin är ett bra exempel där du hjälpte många tjejer att få veta mer om just den! Det känns som att jag har skrivit grötigt nu men min synpunkt är att avundsjukan kommer äta upp oss om vi inte stannar upp, accepterar oss för vårt naturliga jag och förstå att behovet av att må bättre kommer inifrån och inte utifrån 💖 nyckeln till en frisk strålande hud och ett bra självförtroende kommer inifrån ❤️ Mvh linnea

  • beautybydonnachic 4 november, 2014 / 20:49

   Gulliga fina Linnea! 🙂 Du tar upp ämnet som ingen annan pratar om – avundsjukan! Som verkligen kan äta upp oss inifrån och göra att man mår så fruktansvärt dåligt! Jag tror att det finns väldigt mycket avundsjuka som ligger och gror oss tjejer emellan. Och vad beror egentligen det på? Att man känner att man inte duger bra nog själv? Och att man då missunnar andra det man själv inte har? Det kommer ju alltid att finnas folk som både är rikare, smalare, kurvigare, snyggare utifrån idealen osv, så den tävlingen går ju liksom aldrig att vinna! Dessvärre tror jag inte att det bara handlar om unga osäkra tjejer, utan kvinnor i alla åldrar. Och inte minst när åldersnojjan slår till ordentligt. Då kan det bli riktigt jobbigt för många. Att acceptera att huden åldras hur mycket vi än lägger ner på krämer, behandlingar och smink. Naturen har sin gång och vi kommer aldrig vinna över den.
   Du säger att självförtroendet är nyckeln till att må bra, och jag håller fullständigt med dig. Då behöver vi inte bevisa något för någon annan. Och inte jämföra oss med någon annan. Utan vi kan sträcka på oss och vara stolta över att vi duger precis som vi är. Lättare sagt än gjort. Men om vi pratar om det och om vi kan få med oss allt fler på den linjen kanske vi kan åstadkomma en förändring till slut. Att vi tjejer stöttar varann, inte tävlar med varann!
   Du har så många bra poäng i din kommentar och jag tror många känner igen sig. Vi får fortsätta på ämnet fler gånger för det finns massor att säga! Tack snälla du för att du skriver så ärligt och bra om dina egna tankar och känslor!
   Största kramen! ❤

 9. Anne 30 oktober, 2014 / 09:42

  Jag för min del har inte så svårt att stänga ute skönhetsbruset men det beror säkert på att jag aldrig varit superintresserad. Jag gillar dig och ditt sätt att skriva väldigt mycket eftersom du verkligen ger dina personliga intryck. En bonus är att både du och Hilde inspirerat mig att ta ut svängarna något lite mer när det gäller att smiknka mig vilket jag ger er båda en stor varm kram för 🙂 Visst har även jag famlat runt och köpt onödigt och fel efter att ha hoppat på diverse tips utan att läsa på ordentligt men jag tror att jag hittat rätt nu med Rodials röda burkar och tuber. Hade ju inte ens vetat att de finns om sådana som du inte bloggade……dessutom finns faktiskt några produkter från PTRsom jag verkligen gillar i badrumsskåpet. Blev lite vimsigt det här kanske?
  Massa kram snäckan

  • beautybydonnachic 4 november, 2014 / 20:38

   Tack söta fina Anne för din kommentar om detta med skönhetsbruset som du så bra uttryckte det! 🙂 Tänk om man kunde filtrera bort det här bruset och bara vara nöjd?? Punkt! Att inte tro på alla rent ut sagt idiotiska budskap om ett helt overkligt och osunt ideal för kvinnan idag. Det gör mig ganska provocerad ibland, att det har gått så långt. Så många tjejer jag varit mentor för på gymnasiet och så många av dem som jag har varit med på möten på BUP för att de blir sjuka av denna hets. Att de utvecklar både ätstörningar och annat självskadebeteende. (Nu finns det självklart med andra faktor i bilden, men ändå!) Tonårstjejer som konstant blir matade med att de ska både vara smarta, prestera maximalt överallt, vara smala, sexiga, snygga och leva upp till ett omänskligt retuscherat ideal som vi själva har skapat är inte klokt egentligen! Där har vi vuxna kvinnor ett otroligt stort ansvar mot våra ungdomar. Och om vi då inte själva vet vem vi är och tycker oss duga ens i mogen ålder, tja hur ska vi då kunna förmedla ett sunt budskap?
   Ett outtömligt ämne, men jag blir glad att höra att du tagit till dig det roliga och det lustfyllda med smink och hudvård genom olika bloggar! Det låter verkligen sunt och riktigt kul, precis så som jag vill att det ska vara för oss alla! 🙂
   Stor kram till dig! ❤

 10. Kajsa 30 oktober, 2014 / 21:46

  Nu har jag läst vad alla andra har skrivit här, och shit så impad jag blir måste jag säga rakt ut! Att folk verkligen tänker till, reflekterar och skriver så himla bra om det här svåra ämnet! Blir lite nervös nu vad jag har att komma med nästan… 😉
  Ja, för det första, så tycker jag faktiskt att det har gått över gränsen generellt hur mycket media, kvinnomagasin, många mode- och skönhetsbloggar, reklam etc pumpar ut budskapet att DU DUGER INTE SOM DU ÄR, men om du bara köper denna produkten, eller lägger mer tid på din hudvård (och kropp inte minst!) och lär dig sminka dina hooded eyes så de inte ser så fult hängande ut, DÅÅÅ kanske du duger. Ungefär så känns det överlag tycker jag. Att jag måste framhäva det allra finaste jag har för att vara nog snygg och dölja mina skavanker som vi ( vilka är vi?) bestämt inte är vackra, så kan jag bli fin nog i bästa fall. Hela den här grejen med hooded eyes, som jag först inte fattade vad det betydde, eller ens fattade att det är det jag har, förrän jag läste det på en beautyblogg där bloggerskan skrev hur mycket hon har tränat på att sminka sig och lärt sig hur hon gör för att dölja sina djupt liggande ögon för det räknas som fult. ??? Jaha?? Det känns som en väldigt konstig inställning och inget vidare budskap att lägga ut på nätet för alla att läsa (tänk en 16-åring som läser massa bloggar och kollar tutorials på YouTube och suger åt sig allt som en svamp?!)
  Det känns nästan som en regel att man måste lyfta fram sitt vackraste jag, sina fina drag, och dölja de fula för att vara rätt liksom. Visa att man är medveten om idealen och göra sitt bästa för att nå upp till dem.
  Och för det andra, så tycker jag att hetsen angående skönhet och åldrande har gått totalt överstyr! Jag läser ganska många skönhetsbloggar och det är mer regel än undantag att bloggerskorna skriver om hur man hittar den absolut bästa produkten/hudvården för att se några år yngre ut. Allt ska plumpas. Läppar, vanliga mimiklinjer som folk har i alla åldrar, kråksparkar som naturligt kommer med åldern. Rent biologiskt så börjar ju huden åldras runt 25 om jag inte är helt fel ute. Att ständigt sträva efter att se slät ut, rynkfri och ha ett perfekt flawless ansikte är det otroligt mycket fokus på överallt. Visst är det sunt att ta hand om sig, men nu har jag faktiskt tröttnat på alla bloggar som är rent fanatiska i sitt letande efter evig ungdom! Jag vill får bra, fina och roliga tips oavsett hur gammal eller rynkig jag är! Såna bloggar gillar jag mycket mer och har faktiskt slutat läsa många andra jag följde förut. Väldigt trist tycker jag.
  Och för det tredje, och det sista så tycker jag att det är bra gjort av dig att uppmärksamma detta i en skönhetsblogg! Du är ju ändå en av dem som skriver om antiagekrämer till exempel. Men skillnaden varför jag ändå läser din blogg är att jag får en känsla av att du inte är helt uppslukad av att se ut som 25 eller skriver en massa om alla de här ytligheterna som vi pratar om här. Det känns iaf som om du är väldigt ärlig, jordnära och klok i din syn på skönhet. Då blir jag inspirerad att läsa vidare och känner att vi är på samma ”kompisnivå” på ett vis eftersom du inte försöker framhäva dig själv hela tiden.
  Oj det blev lite långt, men tycker det känns viktigt att prata om detta särskilt inom den här typen av bloggar! Du sticker ju ut hakan lite och kanske kan få lite skit för det, lite kasta sten i glashus-effekten, men hoppas verkligen inte då du beskriver så bra hur du själv tänker.
  Nej även jag får avsluta här, innan jag trasslar in mig ännu mer! Fortsätt skriva om både yta OCH djup så tror jag det blir bra! Du har en fin förmåga att kunna uttrycka dig som jag uppskattar väldigt mycket! Ovanligt med en beautyblogg som skriver så utförligt och intressant och med lite självdistans och glimten i ögat! Tack för det, uppskattas väldigt mycket!
  Ha en bra kväll, Kajsa

  • beautybydonnachic 4 november, 2014 / 20:29

   Tack så hemskt mycket Kajsa för att du delade med dig så mycket av dina reflektioner, tankar och känslor om både detta ämne och om mig och min blogg! Jag skulle kunna skriva hur långt svar som helst till dig (och alla andra!) men får ta några av alla trådar som poppar upp i mitt huvud av dina kloka ord! 😉
   Jag är tacksam för att du ser min intention att hålla en linje på bloggen som inte bara handlar om att bli snyggast av just den här produkten, eller om du köper en svindyr ögonkräm (som jag gjort hmmm…) så blir du evigt ung. Och ung är lika med snygg! För det tycker jag verkligen inte. jag tycker att mogna kvinnor som har levt ett liv och har många erfarenheter med sig i ryggsäcken är otroligt vackra med allt sitt yttre och inre. Det menar jag verkligen. Jag vill också kunna stå rakryggad om säg 20 år och vara stolt över mina livsmärken på utsidan. Kanske lätt att säga idag, än om just 20 år, men hetsen om evig ungdom tycker jag får en riktigt besk eftersmak.
   Varför är idealet vi skapat att kvinnan ska vara ung, smal, slät, tight, snygg och ha en modern snygg klädstil och en lika snygg makeup? Det är så många som verkligen lider av att inte kunna leva upp till det idealet, så pass mycket att de utvecklar sjukdomar. Det tycker jag är så sorgligt. För det är ju vi själva som manat på det idealet! Och hur ska vi kunna ändra på det då? Ja kanske genom att alla tar sitt ansvar och bidrar till att göra något litet – då är vi många som skulle kunna få till en förskjutning av idealet tror jag. Om vi vågar visa oss som vi verkligen är och ser ut så blir ju det inte något konstigt efter ett tag. Om det anses konstigt att plötsligt dyka upp på jobbet osminkad, jamen då är det ju för att vi alltid är sminkade i vanliga fall. Om man vänder på steken så kanske det blir annorlunda?
   Jag är verkligen inte emot smink på något vis, haha säger jag som skriver här i min skönhetsblogg, men jag menar att jag vill ta fram det roliga och lustfylla med smink! Inte det kravfyllda. För intresset i sig är det inget fel på i mina ögon, utan kraven och idealen. Att vi ska synas i varje liten söm om vi duger som kvinnor. På utsidan. eller om vi inte är snygga nog.
   Det värsta är ju alla ungdomar som inte är så pass mogna ännu att de kan stå emot idealen som finns precis överallt. Det kan jag bli mörkrädd för ibland. Hur ska det bli i framtiden??
   Vi SKA duga som vi är! Ingen ska kunna säga annorlunda! Och jag får stanna här, men har massor av tankar av din kommentar! Tusen tack Kajsa att du tog dig tiden att skriva ner dessa kloka funderingar! Det blev jag jätteglad för!
   Kramar till dig! ❤

 11. Linda 31 oktober, 2014 / 16:45

  Vilket bra inlägg! Vi måste alltid våga vara kritiska.

  Jag började använda hudvårdsprodukter från salonger när jag kände att nu får det vara nog. Torr och stram hud med röda prickar i hela ansiktet är varken skönt eller snyggt. Och när jag upptäckte att salongsmärken fungerar – till skillnad från tex grejer från apoteket blev jag fast 😉 sen kan jag absolut känna att jag köper mer nu när jag läser bloggar och tittar på instagram samtidigt som jag tycker att det är varje vuxen människas eget ansvar att handla (i dubbel bemärkelse) utifrån sitt eget bästa.

  Så länge man inte skriver om (alltså uppmuntrar) att lägga sig under kniven tycker jag, än så länge, att det är okej. Krämer är krämer och resultaten är inte för alltid. Knivar, filmers mm kan däremot dels vara för alltid men det kan också gå fel.

  Men ett sunt förnuft kommer man långt. Och framför allt, våga vara kritisk.

 12. Thessa 31 oktober, 2014 / 23:37

  Jag har funderat mycket på detta du skriver om, då jag har en ung dotter som tillhör ”nätets infödda” och som därför dagligen matas med retusherade bilder och filter och fotograferade inköp på framför allt kläder och smink, men också hudvård och samtidigt är alla nätbutiker så lättillgängliga, allt vi vill ha ligger bara ett par klick bort och det vet nätbutikerna om och öser därför ut nyhetsbrev och kampanjer som ska locka oss att ”fynda”…. Jag försöker därför lära henne att tänka kritiskt och att inte bara handla på impulser utlösta av svallande lovord och frestande bilder. Får man ett plötsligt habegär, kan det vara bra att backa ett par steg, låta känslorna svalna lite och om några dagar se om det hela längre känns så aktuellt….kanske har man redan sjutton röda nagellack och kan försöka göra slut på dem först….och kanske måste man inte vara ”lika perfekt” som en viss instagramtjej osv, utan visst finns det en charm med ”imperfektion” också?…Skönhets- och modeindustrin är gigantisk och underbart, men också full av scharlataner och krösusar som bara vill tjäna pengar på oss…as you know 🙂 Kram!

 13. Emma 1 november, 2014 / 10:35

  Ett väldigt bra inlägg Lotta som jag har funderat på i flera dagar nu vad jag egentligen vill svara.

  Jag vill gärna tro att jag köper hudvård och makeup bara för min egen skull, men självklart blir man påverkad av all media. Man blir fullständigt dränkt i annonser som talar om att man inte duger som man är. Jag är så vansinnigt trött på tidningar som skriver på ena sidan att man ska vara nöjd med sin vikt, för att på nästa sida skriva om nästa perfekta diet. Jag försöker ha skygglapparna på och jag har slutat läsa alla dessa tidningar, men klart att det ändå sipprar in. För min egen del, som är mer död än levande på morgonen, skulle aldrig någonsin gå till jobbet utan att åtminstone kleta på lite BB cream. Hur sjukt är inte det? Å andra sidan så känner jag mig snyggare och piggare med det. Eller? Kanske är det bara något jag intalar mig för att man ska sminka sig..

  Hudvård och makeup har blivit något av en hobby idag, och jag köper absolut mer än vad jag behöver. Nyfikenheten efter måste-ha produkter vinner många gånger över rösten i huvudet som säger att jag inte behöver ännu en produkt i skåpen. Dessutom är jag uppväxt med i stort sett inga pengar att röra mig med, så nu när jag har ett bra betalt jobb och kan köpa vad jag vill… då blir det så lite för ofta, jag köper för att jag KAN. Helt sjukt beteende. Samtidigt sparar vi till att köpa hus, och konstigt nog så går det så långsamt att spara… Nu tappade jag tråden lite här känner jag 🙂

  Jag tycker absolut inte att du tvingar fram till någon köphets. Tvärtom så är du en av få som verkligen skriver personligt och eftertänksamt om vad du tycker om saker och ting. Det är väldigt uppfriskande och roligt att läsa! Bloggar som listar produkt efter produkt med saker de fått hem att prova är sällan så inspirerande tycker jag. Undantag finns förstås.. men då handlar det mer om att bloggarens personlighet får synas. Så fortsätt att skriva precis som du gör idag, så får jag försöka hålla klickfingret i styr och inte köpa hem allt som bara skriker mitt namn… 🙂

  kramar!

  • beautybydonnachic 5 november, 2014 / 13:20

   Tack Emma för dina funderingar här och att du berättar så ärligt hur du tänker! 🙂 Jag känner såklart igen mig i allt det du skriver, och vet att jag shoppar för mycket fast jag borde spara. Och jag blir lika provocerad som du på alla dessa dubbla budskap från media att vi inte duger som vi är, utan vi måste följa deras nya diet så vi går ner fem kilo på en vecka. Sen klämmer de alltid in en liten artikel om självkänsla och att man duger, jo tjena…! :/ Så otroligt ytligt!
   Skönt att höra att du inte känner att jag jagar på med ännu mer köphets, för det kan det ju lätt bli ibland känner jag om jag ser nåt som fått jättefina recensioner hos alla möjliga bloggar och tidningar. Visst påverkas man! Men man kan skriva om det på olika sätt. Mitt är inte bättre än någon annans, men jag gör så gott jag kan och försöker vara medveten om det iaf.
   Att se det där spöket i spegeln varje morgon och tycka att det absolut måste täckas över med något har jag också funderat på mkt vad det betyder. Vem säger att morgonansiktet är fult? Och att det blir finare med smink? Det måste ju vara något djup rotat i vårt samhälle och våra ideal som gör att man inte går ut utan mer eller mindre smink på sig. Men varför? Och för vem? jag gör det för min egen skull säger ju alla. Stämmer det?
   Ja många funderingar! 🙂 Hur som helst är jag glad att du delade med dig, kloka fina Emma!
   Stor kram! ❤

 14. Anna-Märta Stålnäve 1 november, 2014 / 15:17

  Jag har nog en skev syn på det här med yta och ideal då jag helt enkelt är för lat för att orka bry mig. Jag tror att det till stor del kan komma från mina år i Försvarsmakten där jag varje dag gick till jobbet i uniform osminkad med håret uppsatt i en knut/tofs. Speciellt de månader (13 månader totalt) jag har jobbat i Afghanistan med Försvarsmakten och därmed inte sminkat eller mer än kammat håret har gjort att jag helt enketl inte bryr mig. Där blev jag helt och hållet bedömd för mina prestationer i mitt arbete, ingen brydde sig vad jag hade på mig eller om jag hade smink. Det finns liksom lite viktigare saker att tänka på när man befinner sig i ett land som i princip är i krig. Jag ÄLSKAR smink och skönhet men har inga som helst problem att gå osminkad till skolan eller på stan. Mkt av detta tror jag beror på att jag även har en sambo som skiter fullständigt i om jag har smink på mig (eller för den skull rakar benen) och tycker att jag är finast i bara lite smink eller helt utan. Jag har dessutom gått upp flera kilon sedan jag började plugga då jag la ner träningen helt (gymmande 6 dagar i veckan innan det) men eftersom jag är jättelångt ifrån överviktig så skiter jag i det med. Jag har andra saker just nu som är viktigare än att vara astight och se snygg ut. Tycker så synd om de personer (antagligen mest tjejer) som inte kan visa sig utan smink. Jag är trygg i mig själv och har nog ett rätt så annorlunda perspektiv på vad som är viktigt här i livet att jag har svårt att förstå hur ytan kan betyda så mkt för någon att det skulle hindra dem i sitt liv.

  Skrev tenta igår och kom osminkad till skolan och det var jättemånga som reagerade på att jag inte hade smink då jag oftast sminkar mig när jag ska till skolan då jag annars mest sitter hemma i mjukisar osminkad. Jag kunde inte bry mig mindre och sa bara som det var att jag inte pallade sminka mig just den dagen. Dessutom hade jag finnar över hela käkpartiet pga stressen som varit inför tentan, men vafan, ingen dör ju av att jag går osminkad och visar upp ett finnigt fejs liksom. Nä, jag önskar att fler brudar hade självförtroende att inse att de duger som de är. Jag är rätt nöjd med att vara som jag är, men jag tycker fortfarande att det är jättekul att sminka mig och göra mig fin. Men det ska ju vara just det, KUL, inget måste. JAg gör det bara när jag känner att jag vill och för att det är roligt.

  • beautybydonnachic 4 november, 2014 / 20:10

   Anna-Märta, jag skulle faktiskt inte uttrycka det så att du har en skev syn på skönhet. Tvärtom, så har du till skillnad från de allra flesta tjejer en väldigt sund syn på yta och utseende skulle jag vilja säga! Hur många skulle gå till skola/jobb/affär utan att sminka sig minsta lilla? Och hur många har den tryggheten i sig själva att verkligen känna att insidan är det som räknas, på riktigt? Alla säger det, men få menar det när det kommer till kritan.
   Jag har också jobbat i uniform inom säkerhetsbranschen och det var på ett sätt befriande att precis som du säger bli bedömd för det man gör, ingenting annat. Många som tror sig inte bedöma andra utifrån utseendet har ju i många undersökningar visat sig att folk ändå gör det omedvetet. Det ligger ju något i ”first impression” där även utseendet kommer in i bedömningen lika fort som känslan av personens handslag och säkerheten på rösten bla. Det går automatiskt.
   Det är så befriande att få läsa dina ord och inse att det finns tjejer, för ja visst är det mest hets kring tjejers utseende även om killarna också har tuffa ideal att leva upp till, som vet vem de är, vet vad de går för och inte behöver gömma sig bakom en mask. Jag önskar att det fanns fler som du Anna-Märta! Och jag tror oxå att personer som har erfarenheter av livet, jobbiga och verkligen meningsfulla saker som du oxå beskriver, får en annan eller en ytterligare dimension av vad som verkligen gäller när allt sätts på sin spets. Det kan vara upplevelser av krig, elände, misär, våld, sjukdom etc som gör att det där läppstiftet känns ganska futtigt.
   Det tråkiga är att vi har skapat ett samhälle där vi ständigt matar på idealen och skönhetshetsen till det yttersta. Man blir ju nästan sedd som annorlunda om man inte följer de idealen. Precis som att du blev ifrågasatt när du kom till tentan utan smink! Det blir rätt skrattretande eller nära på tragiskt att folk reagerar på det, men inte tvärtom! Det tycker jag är helt galet! De gånger jag gjort samma sak så har det alltid kommit en kommentar i form av ”men gud är du sjuk??” Näe jag ser bara ut så här!!
   Jag har alltid tyckt att smink är roligt och hållit på med det i hela mitt liv. Och jag vill verkligen att det ska få vara just roligt, precis som du. Men i ärlighetens namn känner jag mig mer bekväm att stå framför en gymnasieklass med både snygga arbetskläder och en diskret makeup istället för att dyka upp i lite bekvämare kläder och helt osminkad. Det handlar om någon typ av personlighet, att man ofta har olika sätt att vara och bete sig privat och i professionella sammanhang. Men det borde ju rimligtvis inte behöva betyda att jag är en sämre lärare till exempel för att jag väljer bort sminket en dag??
   Ja många tankar dyker upp hos mig, och jag tackar så hemskt mkt för att du delade med dig av dina! Jag tycker verkligen att det låter som du är en riktigt fin, klok och god person, som nu inte har med utsidan att göra! 🙂
   Kram till dig! ❤

Tack för ditt avtryck här, uppskattas varmt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s