Julens skönhet i solsken och skugga

Julaftonen 2014 är över och nu fortsätter julledigheten för många. Jag hoppas verkligen att du fick en riktigt fin julafton med dina nära och kära! Många glada fina bilder lades ut på sociala medier, och det märks att familjen är något som ligger de allra flesta varmt om hjärtat. Att packa ihop, åka iväg och återförenas med sina närmaste. ❤

Var firade du din julafton i år? Hemma? Eller åkte du iväg till vänner eller släktingar? Vi blev kvar hemma eftersom det är en del praktiska saker som inte rimmar med att fara iväg just nu i mitt och familjens liv. Men vi fick en lugn fin julafton!

På julaftons morgon slog mina vita amaryllisar ut
På julaftons morgon slog mina vita amaryllisar i kruka ut, perfekt tajmning

Sen vet vi alla att det finns en baksida av julen, som vi kanske helst undviker att tänka på. Familjer där barnen inte alls är glada på julen. Utan istället oroar sig för bråk och kanske för mycket alkohol. Barn som inte blir sedda och far illa. Även många ensamma vuxna som inte har någon familj alls att fira med. Som kanske sitter hemma framför TVn som enda sällskap.

DSC03050
Här i Stockholmsområdet vaknade vi upp till en gnistrande vit jul med solstålar som glänste vackert över allting och många var ute och promenerade

Den sidan ser vi oftast inte så här i juletider. Den läggs inte ut i några sociala medier och visas upp. Många har själva fullt upp med egna krav och stressen att göra alla nöjda till Den Stora Dagen då allt helst ska vara perfekt. Eller så har vi andra sorters krav och oro. Julaftonfirandet kan se så otroligt olika ut.

Du kanske tycker jag är en partypooper nu igen och kraschar den mysiga julefriden här. Men samtidigt kan jag inte enbart hålla mig till yta så här års. Till julmanikyren som fick bli ett rött Essie-lack med guld-ombre från Ciaté, sleeping mask från La Prairie och fina bilder på julgranen som doftar gott. Vilket jag uppskattar mycket i tillvaron.

DSC03056
Vacker rimfrost på julaftons förmiddag

Även om alla kanske inte kan känna igen sig i vissa extrema situationer, så tror jag att alla kan relatera till någon sorts oro. Till exempel den där mostern som alltid tar en nubbe eller två för mycket till sillen, eller den där familjemedlemmen som inte finns med oss längre. Något har vi alla med oss i vår egen ryggsäck. Mer eller mindre.

Jag tycker att det är bra att det äntligen har lyfts fram på TV och i reklamen, att alla inte har det lika harmoniskt. Och att vi kan hjälpas åt! Därför ville jag sätta det på pränt idag (snarare natt som det nu blivit då jag ligger vaken och funderar!)

Mitt pampasgräs har fått stå kvar ståtligt i sin kruka med de stora vipporna
Mitt pampasgräs har fått stå kvar ståtligt i sin kruka med de stora vipporna

Med åren har vi börjat tala mer om sånt här på ett helt annat sätt än förut då mycket skulle sopas under mattan. Maskrosbarn är till exempel en sån beundransvärd förening för ungdomar med dysfunktionella familjer som har visats på TV många gånger. Bland annat på julafton så hade de ett inslag om verksamheten. De två unga tjejerna som har startat föreningen är otroligt modiga och duktiga!

Men vad kan jag göra åt all nöd och lidande i världen, tänker säkert många. Det är ju oändligt. Ja verkligen. Se dig runt omkring, i det lilla. Bjud in granntanten som blev änka förra året på kaffe och en pepparkaka. Eller samla ihop lite vinterkläder som inte används och lämna in till kyrkan eller en förening så de som behöver slipper frysa. Vad som helst. Allt räknas och betyder mycket. Du behöver inte vara rik på pengar för att kunna ge.

~Dagens beautyflash: Att glädja någon annan är verkligen dubbel glädje! Det blev så tydligt för några dar sen. Lyckan att få ge!

Sol från en klarblå himmel på julafton här i Stockholmsområdet
Sol från en klarblå himmel på julafton här i Stockholmsområdet

Vilken skönhetsblogg som plötsligt blev en naturblogg i bilder? Och en väldigt allvarlig ton om misär mitt i allt vackert?! Nu när vi äntligen bara tänkt njuuuuta!! Ja för mig är verkligen skönhet mer än bara flashiga produkter och ett flawless fejs, som jag ju såklart inte tackar nej till! 🙂 Det är inget nytt för dig som varit med mig här från början.

Och är inte dessa bilder skönhet så säg? Jag önskar mig en riktigt vit vinter i år, med snö och sol som lyser upp precis allting! Precis som när jag växte upp i Dalarna där vi grävde snögrottor i de stora snöhögarna varje år och åkte skidor!

Och medmänsklighet, är inte det också skönhet? Något vackert vi alla kan bidra med? Jag vill bli bättre på det. Rent konkret. En väninna berättade vad hon gjort förra veckan, och vi har nu en liten plan! Inget stort, men det räknas. Allt räknas för de som behöver.

Nej jag kan inte bli Moder Teresa och hjälpa alla. Men någon, eller rent av några..? Men nej, jag vill absolut inte heller ge dig dåligt samvete eller ett till kravfyllt måste! Detta är något som jag själv funderar på så här på småtimmarna och gärna vill dela med mig lite av. Kanske väcka en tanke hos dig, som du rent av funderat på tidigare?

Min hylla med det absolut i särklass exklusivaste i hudvårdsväg breder ut sig
Min hylla med det absolut i särklass exklusivaste i hudvårdsväg breder ut sig

Sen att min favorit-nätbutik öppnade alla sina 24 luckor idag, precis som förra året, blev också en extra skönhetskant på min julafton! Även om jag inser att jag har totalt gone bananas och behöver ett seriöst snack med mig själv! Himmel så mycket hudvård jag har shoppat i december! Får sätta något slags nytt köpstopp å det snaraste! Har jag några med mig här??

Dålig inomhusbild med blixt, men du ser ju hur galen jag är! La Prairie är livsfarligt! Totally dynamite, do not touch! Det har gett mig en ordentlig mersmak. Och jag som går på sjukpenning nu och inte tjänar storkovan direkt… Hehe *nervöst skratt*, hur ursäktar jag detta beteende kan man verkligen undra??

Kan tala om att Elin på Skincity har ett panikartat mejl som ligger och väntar på henne när hon är tillbaks på plats i mellandagarna. Så här kan jag absolut inte hålla på! Nu måste jag ha proffshjälp! Igen… 😉

Hur ser din julledighet ut? Är det lugnt och kravlöst? Jobbar du hela helgerna? Har du klappat ihop under all stress och alla krav? Fått migrän? Njuter du för fulla muggar i TV-soffan? Myser i godan ro? Har du shoppat upp allt du äger och har på hudvård? 😉 Blev det en rejäl julklapp till dig själv när lucka 1-24 öppnades igen? Vad i så fall?? Nyfiken som alltid! (Själv letar jag febrilt efter min kära Browwiz som är totalt väck! Antagligen ligger,den i baksätet av en taxibil! :/ My precious!)

Vad blev ditt största skönhetsmoment på julafton? Det skulle jag jättegärna vilja veta! Och stort som smått, och stort begrepp som innefattar vad du själv väljer! Nytt Essielack eller fred på jorden? Du fattar! 🙂

Jag hoppas verkligen att din julafton blev precis så där härlig som du ville ha den! Det är du såå värd! ❤

Kram Lotta

14 reaktioner på ”Julens skönhet i solsken och skugga

 1. Lena 25 december, 2014 / 11:24

  Tack för ett fint inlägg med både fina bilder och fint innehåll! Jag förstår vad du menar (tror jag) när du lyfter fram även den andra sidan av skönheten. Ärligt talat så har jag själv levt i en sån familj en gång i tiden. Och det är inte roligt. Sätter sina spår. Därför viker jag mig dubbel för att göra allt perfekt för min egen familj. Men stressen varje år är på gränsen till hysterisk. Vad är lagom liksom??
  God fortsättning och tack för en bra blogg!
  Kram Lena

  • beautybydonnachic 25 december, 2014 / 11:39

   Varmt tack Lena för att du skriver och delar med dig av hur du tänker! Ja jag är smärtsamt medveten om att vi är många som har vårt tunga bagage med oss i vuxen ålder. Det är lätt att börja överkompensera med sin egen familj idag och ta i från tårna så alla ögon ska tindra. ( Nu söger jag inte att du gjort det Lena!) Men just lagom mycket som du skriver är ju jättesvårt. Kring jul tenderar allt, verkligen allting, att ta absurda former.
   Nånstans känner man var gränser går tror jag , vad som är good enough. Så man inte sitter där vid Kalle med migrän som ett brev på posten!
   Hoppas mellandagarna ger tid för återhämtning och sköna stunder med det du gillar bäst! 🙂
   Varmaste kramen till dig! ❤️

 2. Lena 25 december, 2014 / 11:45

  Oj glömde, mitt största finaste ögonblick igår, mitt skönhetsmoment, var att få se mina barn skratta och sitta i berg med julpapper vid granen på kvällen och leka med allt nytt tillsammans! Det känns skönt i mitt mammahjärta. Och sen att jag fick min favoritparfym som jag suktat efter länge, Byredo Gypsy Water! 🙂
  Kram Lena

  • beautybydonnachic 25 december, 2014 / 11:52

   Åh glada barn på julafton! Underbart! ❤️
   Åååå din lyckost du fick en Byredo-parfym?? Du vet väl hur länge jag suktat efter en?! Lever fortfarande på mina små fina prover. Kunde ju inte bestämma mig villen jag ville ha. Så här sitter jag med några droppar av ca sex-sju varianter! 😉
   Så härligt att både du och din familj fick en fin julafton!
   Kram igen! ❤️

 3. Emma 25 december, 2014 / 17:56

  Många bra tankar du delar med dig av ❤ Sambons moster jobbar på Röda korset, så vi brukar rensa ut garderober någon gång per år och lämna dit. Man hoppas att pengarna kommer fram till dem som behöver det mest!

  Härligt att ni fick en skön julafton hemma! Vi gjorde samma sak, svärföräldrar och min mamma kom över till oss. Det blev som vanligt alldeles för mycket mat, Karl-Bertil Jonsson och spel. Jag älskar julen, men i år har jag inte haft så mycket lust att fixa innan – vilket inte gjorde ett dugg! Det blir jul i alla fall, som någon reklam säger. Idag blev det en riktig slappardag, vilket passar mig alldeles utmärkt… 🙂

  Mitt största skönhetsmoment blev nog tio över 8 igår morse när jag klickade in på Kicks tio minuter efter VIP-shoppingen startat… haha.. udda känsla att julshoppa samtidigt som man gnuggar sömnen ur ögonen. Klickade bl.a. hem ett Bliss lip-scrubb kit, vet efter din recension att vissa produkter är lite sisådär – men för 178kr tänkte jag att det kan vara värt att prova!

  Ha en fortsatt härlig jul med nära och kära!
  Många kramar, Emma

  • beautybydonnachic 25 december, 2014 / 19:30

   Hahaa! 😀 Att shoppa vid åttatiden på morgonen, där slår du denna sömntuta med hästlängder Emma!! Men vilket fynd du gjorde! Bliss läppkit är definitivt värt 178 spänn! Både peelingen (som är som ett skönt balm efteråt) och skummisen, ja alltså rengöringen, är både skön rolig och bra! Resten får man på köpet typ. 😉 Kul! Jag snabbkollade lite på Kicks.se men hittade ingenting. Men det är ju klart, jag ska ju inte ha nånting mer nu!! Men såg du många bra fynd i övrigt hos Kicks? (Tänk om jag missar nåt??)

   Låter alldeles utmärkt att skänka kläder till Röda Korset! Jättebra att ni gör det! Och som du säger ang pengar, många är lite skraja att donera pengar just för att man inte riktigt kan känna sig säker på vem som i slutändan får vad. Då kan jag själv tycka att det känns bra med handfast hjälp som kläder, hygienpaket och liknande saker som hamnar hos behövande. Det är såna enorma klassklyftor i världen, och även i Sverige och väldigt synbart bland förorterna och uteliggarna som bara blir fler. Jag tror vi kommer få allt större problem om inte någonting drastiskt görs snart.

   Jamen visst är det helt otroligt vilka mängder mat som ska fram under ca en veckas tid!! Sen vill jag inte se åt en julskinka på ett helt år! Då blir den plötsligt lika god igen, haha! 🙂 Men annars är jag faktiskt inte så förtjust i julmat om jag ska vara helt ärlig. Så att gå ut på julbord på stan finns inte i min värld! Hu! Då lägger jag hellre den slanten på hmmm, tja vaddå?? 😀 Galen shopaholic!!

   Det har varit en väldigt ovanligt lugn juldag här oxå, otroligt skönt. Alla har lufsat kring och gjort sitt, myst och bara varit, vilket passade mig perfekt som du sa! Jag ska väl även erkänna att jag inte är en tvättäkta julälskare, mer i så fall själva ledigheten och stämningen som blir efter man hysteriskt hållit på som en tok inför julafton. Efteråt, då när lugnet infinner sig känns det så mysigt med tända ljus och fika med nåt gott.

   Hoppas du oxå får ta det lugnt och softa runt några fler dar med din familj och ha det skönt! Nu är hetsen över och jag hoppas du får en skön annandag oxå! Eller är du en av dem som drar ut på mellandagsrean kl 8 på morgonen?! 🙂

   Största julkramen till dig fina Emma! Tack att du kikar in hos mig och tar dig tid att skriva! ❤

   • Emma 25 december, 2014 / 19:50

    Jag köpte även oxygen-kitet från Bliss, lite nyfiken på masken som jag läst om på flera håll. Den kostade ungefär detsamma som läppkittet.
    Sen klickade jag hem ett ”lip stain” och ett ”eye canvas” (verkar vara ungefär som BM’s 5 i 1) från Laura Mercier – mest för att jag var nyfiken på märket. (oh no, shopaholicen har vaknat till liv igen lagom till mellandagsreorna :o) Alla 4 grejor gick på 700kr, helt ok tyckte jag! Förutom det var det inte så mycket spännande… en och annan foundation och BB/CC cream lockade, men där har jag shoppat färdigt för ett tag framåt!

    Ja det är tydligt t.om. i små städer som Katrineholm att klasskillnaderna ökar.. tragiskt att se folk som tigger i var och varannat gathörn. Har ökat markant bara det senaste året, förut såg man nästan aldrig det här. Hoppas också att det görs något snart, det känns som att det går helt och hållet åt fel håll… ingen borde behöva tigga!

    Jag är inte heller jätteförtjust i julmaten… äter glatt av kalvsylta och rökt lax, men resten kan kvitta 🙂 Fixandet innan jul brukar mer handla om att baka bröd, det är det roligaste tycker jag… och det kan jag ju göra hela året runt 🙂 Vi brukar på sin höjd äta jul mat i 2 dagar, sen är det nog! Förra juldagen hämtade vi hem kebabpizza! 😀

    Nej det blir ingen mellandagsrea för mig imorgon 🙂 Jag är verkligen ingen morgonmänniska, och jag gillar inte att trängas! Ev shopping blir det på nätet. Möjligen ska vi titta på en ny tv, men vi har inte bestämt oss än. Låter som att du också planerar en sovmorgon? 😉

    kram ❤

   • beautybydonnachic 25 december, 2014 / 20:27

    Åhhh såå bra reasaker du hittade Emma! Jag kollade lite snabbt och hittade ingen Bliss på rean. Masken Triple Oxygen och samma ögonmask är grymt! Men dyrt. Hoppas det kitet var på rea? Laura Mercier har bara bra grejer, för att generalisera ordentligt! Men hon kan sina saker helt enkelt! Nu måste jag ju leta lite LM jag med ju!! 😉 Och Clarins bodylotion har jag aldrig haft, bara deras ypperliga Nail and Hand Treatment. 🙂

    Japp här blir det sovmorgon! Hatar att trängas med hysteriska människor, får panik! :/ Så det blir mkt från nätet alternativ en strategisk tid och dag i stan eller i någon galleria då inte hela 08-området ska shoppa samtidigt!! Gaahh vidrigt!

    Jag äter också väldigt små utvalda saker från julbordet! 🙂 Som skinkmackan med skånsk senap, Sen tittar jag mest storögt på hur folk kan moffa i sig såna ofantliga mängder mat! Tallrik efter tallrik!

    Men du det lät lagom kul att få utbrott av den helt Magiska Kalendern från Babor, din stackare! Inget du kan relatera till? Någon tid i månaden, nån annan produkt, om du äter choklad…tja inte vet jag?? Men skumt tycker jag!

    Kram! ❤

   • Emma 25 december, 2014 / 20:57

    Jag kikade in på Kicks jag också, och hittade inget av kitten nu! Det har visst sina fördelar att shoppa klockan 8 på morgonen 😉 Låter spännande med LM! Jag var ute efter nåt från Bobbi Brown också, men det var inte så mycket spännande på rean så det hoppade jag.

    Ang utbrotten så äter jag otroligt lite choklad, och det började innan julgodis-moffandet satte igång (vilket jag måste säga är otroligt litet i jämförelse med många andra)… möjligen stressrelaterat, sista veckan på jobbet innan jul.. hmm.. Jag vet inte, jag behöver nog helt enkelt hålla mig till ett litet antal produkter tills jag fått pli på problemen igen. Inte prova nya masker, hur roligt det än är 😀

   • beautybydonnachic 25 december, 2014 / 20:45

    Jaha?? Så till o med hos dig i dina trakter så har skillnaderna mellan folk o folk ökat? Otroligt tragiskt! Ja man kan verkligen undra vad som ska till innan någon tar något ansvar för vad som händer i vårt land just nu! Får se om valet i mars visar några tendenser?? :/

   • Emma 25 december, 2014 / 19:56

    Oh, en stor flaska Clarins hudcreme blev det också… (inkl i de 700kr) – mycket nyfiken efter dina recensioner. Fast det kanske mer var handkrämen tänker jag nu. Håhå – spännande blir det iaf 🙂

   • beautybydonnachic 25 december, 2014 / 20:32

    Du är en riktig rearäv du Emma! 😉 Låter toppenbra alltihopa! Ska in och gluta bara liiiite….! ❤

 4. Sofia 28 december, 2014 / 14:45

  Å här sitter jag och efterläser! Det är mer måsteb när vi firar ned makens sida särskilt med julklapparna, vilket jag genuint verkligen avskyr, då de delas ut i raketfart så man inte hinner se vad folk får….

  Är oxå starkt emot ”bara barnen ska ha julklappar” . Tycker att de ska lära sig att julen är för alla och att man ska ge av hjärtat inte i mängd. Och när slutar barnen att vara barn? 18? 20? Aldrig? Många jag känner som bara ska ge till barnen ger sjukt mycket och det blir så fel….

  Min pappa kan konsten att förstöra julstämning. I år hävde han ur sig att han hatar julen. När han är på besök här. Nu är jag så pass gammal att jag säger vad jag tycker om att han säger så men kul är det inte….Blir så arg på honom. Ena stunden jättesnäll och omtänksam, andra stunden helt ego och klagande på allt och alla.

  Nog nu!
  Kramar!

  • beautybydonnachic 28 december, 2014 / 16:08

   Näe Sofia, så ledsen jag blir att höra att det är så ansträngt och jobbigt mellan din pappa och dig! ;( Att han inte bara kan hålla inne med vad han själv tycker och inte förstöra för alla andra..?? Lyssnar han nånting alls när du säger ifrån numera?? Usch så hemskt! Jag har oxå en nära familjemedlem som beter sig på ett väldigt liknande sätt, och tyvärr biter ingenting vad man säger. Alla andra är dumma utom personen i fråga! :/ Suck!! Ja, tänk att det alltid ska vara nån som inte kan låta bli att förstöra julstämningen?!

   Och dessa mängder med julklappar som ska överösas alla ”barn” (som blivit myndiga!), och även vuxna. Det spårar ju lätt ur och blir bara en enda stor röra av papper, prylar och saker som man inte har en aning om vem som gav vad. Vi hade en överenskommelse i år om att ha en variant av jullotteri, så en vuxen ska få och ge en sak för max 200 kr. Men då sa en av den äldre generationen att ”det är ju jag sm bestämmer att jag vill ge mina barn och barnbarn ändå”! Jahapp, hur gör vi andra då?? Håller oss till överenskommelsen trots att den är bruten redan? Sen tillkommer fler tråkigheter som gör att den där sköna julen som man längtar efter inte blir i närheten av drömbilden alls! Och efter alla år har jag insett att det är svårt/omöjligt att ändra på andra mer än på sig själv! 😦 Inte för inte det skämtas om ”Norén-jular”!

   Ja du Sofia, jag kan säga att det känns skönt att julen börjar gå mot sitt slut för min egen del, då det är så svårt att komma överens och få en lugn fin jul som ska gå ut på att vi får mer tid att umgås med varandra utan att stressa eller göra annat. Bara kunna ha det mysigt tillsammans! Det är det jag önskar mest av allt! Verkar vara en svår julnöt att knäcka…

   Vi får snacka ihop oss hur man gör för att varke stressa ihjäl sig före jul och hur man förhåller sig till alla familjemedlemmar som uppför sig som de alltid kommer uppföra sig! Kanske vi hittar nån strategi till nästa sammankomst??

   Stor varm kram från mig! ❤ Och JA det är banne mig nog nu!

Tack för ditt avtryck här, uppskattas varmt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s