Trasiga ögonskuggor DIY

Vem har inte tappat en ögonskugga eller ett pressat puder i klinkergolvet eller bara i handfatet, så vips är favoritskuggan bara smulor och i bästa fall i bitar som går att plocka upp?! ;(

När det hände mig för sjuttioelfte gången så ledsnade jag ur och började googla på laga ögonskuggor eller nåt sånt. Och i bakhuvudet visste jag att det var någon sprit man kunde köpa och blanda ihop allt och få ihop det till en platt pressad massa igen.

Många trasiga ögonskuggor och puder som jag ville prova laga
Många trasiga ögonskuggor och puder som jag ville prova laga

Sagt och gjort. Steg ett: inhandla spriten!

Tänkte köpa spriten på mitt sjukhusapotek, men nej de lagerförde inte den varan. Nähäpp. Provade på nästa apotek där jag fick napp på Isopropylalkohol! Yay! Jag talade om att jag fått leta, vilket gjorde apotekaren mycket förvånad, så den bör finnas på de flesta apotek.

Det är denna sprit som gäller, 59 kr på apoteket.
Det är denna sprit som gäller, 59 kr på apoteket.

Då kommer jag till steg 2: ta fram alla trasiga ögonskuggor, singelskuggor, paletter och puder.

Jag valde att ta alla trasiga som jag sparat på, men till att börja med de som jag kan tänka mig vara utan om något går snett i början. Så det blev ett par singelskuggor från FACE Stockholm, en kolsvart från Emite makeup, det trasiga bronzerpuder som var randigt som jag hade på min önskelista från Vass PRs pressdag (de skulle skicka en ny, men tänkte ta med detta som test) och ett shadingpuder från MAC, Baby Don’t Go.

~Dagens beautyflash: Har en ny kär väl som bjöd med mig på ett exklusivt och spännande möte. Vi har har så mycket gemensamt trots yttre olikheter i livet.

Lite pilligt men inte svårt!
Lite pilligt men inte svårt!

Så till steg 3: ta fram underlag, lakansbitar till exempel och små koppar och små pinnar att röra ihop allt med och en tesked.

Jag började med att lägga ut ett stort trasigt lakan på bordet eftersom det skulle smulas med skuggor. Och tog även med några småtrasor för att torka rent behållarna när den rinnande massan skulle i där igen. Jag började med att hälla ut allt från ögonskuggan i en liten skål, testade gammal äggkopp först, men bytte till en vidare liten glasskål, mosade till alla klumpar ordentligt för att få ett så litet finmalt pulver som möjligt.

Testade äggkoppen först men lättare att se med en vidare liten glasskål.
Testade äggkoppen först men lättare att se med en vidare liten glasskål.

Då när det bara är pulver i skålen gick jag över till steg 4: Allt ska vara i finmald pulverform och ta fram spriten att börja blanda med.

Jag hällde upp ca en halv tesked åt gången för att se om jag kunde röra ihop det till en smet som inte blev för hård, men ändå inte för rinnig. Det tog några ögonskuggor innan jag fick till rätta formulan ordentligt, så tills nästa gång tror jag att jag fixar detta lätt som en plätt! En blev alltför rinnig, som en soppa, och en för trög, som en gröt. Så nånstans däremellan är perfect!

Det gäller att få rätt mängd sprit mot mängden pulver.
Det gäller att få rätt mängd sprit mot mängden pulver.

Över till steg 5: Att få ur luftblåsor och känna efter när de kan pressas.

När du har hällt tillbaka den något trögrinnande smeten i behållaren igen så slår du ut luftblåsorna mot bordet. Sen låter du det torka, spriten ska dunsta och det gör den ganska snabbt. Vänta en stund och känn försiktigt på kanten om det är dags att börja pressa massan.

Här är MAC-pudret fortfarande för blött för att pressas.
Här är MAC-pudret fortfarande för blött för att pressas.

Då är vi framme vid steg 6 som är det sista: Att hitta en bra form som går att vira in i en lakansbit och pressa ner skuggan som en stämpel i behållaren.

För den skugga som hade gått sönder i paletten från GloMinerals så passade en varuvagns-peng perfekt. Jag tryckte till den och det kändes sen som om den satt fast och var som en fin pressad skugga igen, inget konstigt syntes. Bara att det är lite lite mindre kvar av den, då en del ju går till spillo. Det blev jättefint, kul! Och i FACE gick en enkrona bra. De två större formarna var lite trixigare.

GloMinerals Alloy Eyes Collection är hel igen! Den trasiga var den tredje från vänster på översta raden. Syns det?
GloMinerals Alloy Eyes Collection är hel igen! Den trasiga var den tredje från vänster på översta raden. Syns det?

Några tankar inför det sista momentet:

Just det sista med pressen var den knepigaste för mig. För då ville smeten gärna följa med upp på tyget. Innan jag fattade att jag var tvungen att vänta lite längre. Så jag fick vänta en stund till och sen testa igen. Och sedan vilken typ av form som passar som en press var också lite knepigt innan jag fick till det. Men några blev jättebra, som Glomineralspaletten och några blev mindre bra som MACs puder där det syns massa ringar efter min femkrona. Fast eftersom pudret nu fungerar som vanligt igen så bryr jag mig mindre om att det är ett konstigt cirkelmönster i det! Försvinner väl med tiden när jag sätter borsten i den.

Någon som kan göra mig ännu duktigare till nästa gång, med några väl valda tips till mig angående press och material framförallt? 🙂

Färdiglekt för idag med mina kära guldklimpar! Lite av ett battlefield, men men!
Färdiglekt för idag med mina kära guldklimpar! Lite av ett battlefield, men men! Och nej, bronzern från No7 ser inte rolig ut, men färg får man ändå. Ny är på ingång iaf!

Så släng inte nåt utan att testa detta! Jag blev väldigt glad att jag fick tillbaka mina favoriter igen, och de andra var bra försökskaniner! Så nästa gång tror jag att det kommer gå rätt snabbt och bra! Och detta tog inte lång stund heller för att vara första gången, bara lite mer hjärnverksamhet 🙂

MAC Baby Don't Go nästan som ny igen, men med ett unikt mönster kan vi väl säga! :)
MAC Baby Don’t Go nästan som ny igen, men med ett unikt mönster kan vi väl säga! 🙂
Detta kära MAC-puder blev jag särskilt glad över trots mitt egendomliga mönster! :)
Detta kära MAC-puder blev jag särskilt glad över att det blev som nytt igen!

Har du gjort det här nån gång? Eller slänger du allt som är trasigt? Ibland, som när glaspipetten till min PTR Oilless Oil gick sönder så hittade jag en ny glaspipett som passade perfekt från någon gammal medicin i medicinskåpet! (Helt oanvänd och inplastad ska kanske tilläggas!) Så jag försöker hitta nya sätt att ta vara på saker! Gillar inte slit och släng. Hur gör du? Har du några knep att dela med dig kanske? Om smink, behållare, trasiga saker eller helt andra husmorsknep? 🙂

Kram Lotta

16 reaktioner på ”Trasiga ögonskuggor DIY

 1. Malin 6 maj, 2015 / 00:33

  Vilket bra inlägg Lotta, väldigt bra beskrivet.. Det verkar ju faktiskt ganska lätt, bara man får knas på rätt konsistens och torktid.. 😊 Det är nästan så jag får lust att krossa en skugga eller två som jag inte använder och se hur det funkar.. 😉😂 Ska absolut köpa med mig isopropylalkohol från jobbet nästa gång jag jobbar så jag iallafall har det hemma nästa gång olyckan är framme..

 2. beautybydonnachic 6 maj, 2015 / 00:55

  Tusen tack fina Malin, du var ju till mycket god hjälp! Så ta åt dig lite av äran nu! 🙂 Satt precis nu och rättade till ett par saker och uppdaterade inlägget, men ja nu hoppas jag att man kan förstå hur man enklast går till väga! 🙂

  Ja köp absolut med dig den billiga flaskan hem utifall olyckan är framme. Jag skrev aldrig något om detta, men jag passade på att laga ihop tex rouget från Nars som hade smulat sig ganska mycket i kanterna. Dessa mosade jag till allt som lossnat lite i formen som rouget redan ligger i och blandade ihop de lösa mot kanten av det hårda rouget som var kvar. Gick också jättebra. Skönt att slippa smul när jag använder den!

  Men att du inte har någon skugga som gått sönder?? Grattis! Jag vet inte hur många gånger som jag slant till med handen och oopss så var det pigment överallt!

  Nääee, vi har samma natugglefasoner, du och jag! Så nu ska vi väl vara duktiga och gå och försöka sova lite, eller hur?

  Hjärtligt tack för hjälpen med mina skuggor och med hjälpen till detta inlägg Malin!
  Största kramen! ❤

  • Malin 6 maj, 2015 / 11:32

   Men du får mig ju att rodna, jag tycker faktiskt att du ger mig väl mycket credd för ett simpelt ”jag tror man använder isopropylalkohol” haha..

   Jo jo, jag har flera skuggor och grejer som gått sönder men jag har aldrig orkat sätta mig in i det där ordentligt så när röjjarmalin har varit framme så har de åkt i soporna tyvärr..
   Synd att inte isopropylalkohol kan laga skärmen på telefonen också, det var nämligen det senaste som slant ur handen på mig och föll i backen, så 5 fina sprickor förgyller numera min skärm.. 😡

   Du får hemskt gärna uppdatera om hur de känns om några veckor, har nämligen hört några som upplever de lagade produkterna som torra, vore kul att höra vad du tycker..

   Haha.. Nattuggla, jag.. Vad har du fått det ifrån? 😂😂 Alltid är det något jag får för mig att göra när jag egentligen borde gå och lägga mig..

   • beautybydonnachic 6 maj, 2015 / 13:30

    Haha, men Malin sträck på dig nu, jag visste ju faktiskt inte exakt vad den hette! Första apoteket som inte hade den och som frågade flera ggr vad den hette…, det blev lite jobbigt att försöka komma ihåg rätt namn! 😉 Men hon var villig att beställa in en iaf, men jag gick vidare.

    Oh nooo, har du kraschat mobilen Malin?? Näe, men du får gå till de där som kan byta ut skärmen eller lägga något över den iaf! Stackare! ;(

    Vi är hemska nattugglor båda två! Och inte kunde jag sova sen heller… Men skönt med sällskap! Fast du borde verkligen få dig flera timmars sömn!

    Ja jag ska hålla koll på om de beter sig annorlunda dessa skuggor. Hade faktiskt inte hört att det kan bli torra. Men det är klart, med den där starka spriten som dunstade bort kan jag tänka mig att det blir lite torrt. Hoppas detta funkar nu! 🙂
    Stor kram! ❤

   • Malin 6 maj, 2015 / 23:15

    Okej då.. 😉 Tack!

    Japp, var på väg för att hämta tjejerna på dagis, skulle låsa dörren samtidigt som jag fipplade med mobilen och pang så låg den med skärmen neråt på marken.. 😔 Men som tur är så är det ganska små sprickor, så inget som stör egentligen.. Var och köpte ett sånt där skärmskydd för att skydda lite mot att det spricker mer.. Så jag låter det vara så och blir det värre så köper jag nog en ny istället, googlade lite och såg att det kostar runt 2000 kr att byta på min och det känns det inte riktigt värt på en ett år gammal mobil..

    Haha, ja.. Usch.. Det märkliga är att jag kan gå omkring som en zombie och bara vilja sova hela dagen men när ungarna väl ligger och man faktiskt kan gå och lägga sig då är jag pigg och det är omöjligt att ens försöka sova..

    Du är fantastisk! Alltid väldigt trevliga och intressanta blogginlägg, älskar sättet du skriver på, du svarar alltid personligt på alla inlägg och ger massa tips och råd om allt möjligt.. 😘
    Min absoluta favoritblogg! ❤

    Jag har förresten köpt hem Excuviance, wohoo, men inte börjat än.. Passade på att köpa på mig allt jag behövde när man fick påsen.. 😂😂 Bara för att jag var tvungen att ha den..
    Så nu ska jag bara använda upp det jag har sen ska jag sluta blanda märken och köra helt på Ex.. Kommer säkert ställa en del frågor till dig som redan är expert på deras produkter..

    Massa kramar till dig..

   • beautybydonnachic 6 maj, 2015 / 23:59

    Nämen hej på dig nattugglan, min vän! 😊 Detta börjar visst likna ett mönster! Och du ska minsann sova nu ja absolut! Men det går aldrig att sova på beställning! Vet tyvärr det. 😧

    Men nu är det min tur att få rodna och säga ”äsch den här lilla oansenliga bloggen?!” Till och med din favoritblogg?? Alltså, jag får ju vara hemskt ödmjukt tacksam och säga tack så hjärtligt Malin!! Det gör mig superduperglad att få höra!! ❤

    Ja jag vill ju gärna skriva på mitt sätt, gärna ”prata” med er som läser och göra detta med hjärtat. Inte för något annat alls. Bara skriva när lusten faller på, och om saker som jag känner för. Inte för några måsten eller för att bli bäst på nåt. Och så en liten förhoppning att någon läser! Så tusen tusen tack för finaste komplimangen jag kan få, söta Malin! 💞💞💞

    Åh vad säger du, Exuviance?? Har du införskaffat en helt ny hudvårdsserie?! Jag hoppas att du har testat och kollat så allt blir rätt nu för dig, för den är en av de bästa som jag nånsin har testat! Men det är ju min hud. Det här får vi komma tillbaka till framöver! Såå himla kul och spännande! 😃👍

    Nu ska jag försöka få några timmars sömn, du med! Tack för din fina kommentar igen! 💗
    Stora och många kramar till dig!! 💓

   • Malin 7 maj, 2015 / 00:14

    Ja, bara ta åt dig.. Jag är ingen bloggmänniska, har liksom aldrig fastnat för det men din är skriven på ett sätt som gör att jag vill läsa.. Jag vill inte läsa massa inlägg fyllda med reklam och utan personliga åsikter om produkten, oftast har många av alla stora bloggare troligen bara använt produkten inför inlägget och sen stoppas det undan..
    Du skriver så utförligt om allt, har ml priser, osv osv..
    Du tog ett väldigt bra beslut när du började blogga tycker jag.. 👍😘

    Japp, japp en hel drös finfina produkter ligger i den mintgröna SC-påsen och bara väntar på sin tur.. 😀
    Ja, jag tror jag fått rätt, gjorde mitt första hudtest i samband med beställningen.. Innan har jag inte känt att jag behöver hjälpen men med Ex är jag helt newbie på så där vågade jag inte välja själv.. Men produkterna jag fick rekommenderat var faktiskt nästan exakt samma som jag hade kikat på.. Var bara ögoncremen som de hade valt en annan, och jag hade faktiskt missat den när jag läste igenom allt, hade jag sett den hade det troligen varit den jag skulle rekommenderat mig själv också.. 😊

    Sov gott nu, ska lägga mig… Snart….. Ska bara.. Haha.. 🙈

    Kram, kram..

   • beautybydonnachic 7 maj, 2015 / 11:10

    Åh tusen tack igen, trodde faktiskt inte heller jag skulle börja blogga eftersom jag inte känner mig som en ”typisk” bloggare. Men kom på att alla bloggar är bra på sitt sätt! Det finns utrymme för alla sorter! :)👍

    Jag är väldigt nyfiken på vad du kommer att tycka om Exuviance! Och om du tänker dra igång och vänja in efter sommaren kanske.

    Hoppas du får en fin dag, trots att vi båda uppenbarligen inte sover tillräckligt många timmar! Kram kram! ❤

 3. Jessica 6 maj, 2015 / 08:35

  Vilken grej, jag hade ingen aning om att detta var möjligt! Just nu har jag dock inget som är trasigt, men jag ska absolut prova i framtiden 🙂

  • beautybydonnachic 6 maj, 2015 / 13:23

   Jag visste inte heller om detta tills för något år sen, helt perfekt när det magiskt går att få ihop smulorna igen! 🙂
   Kram till dig fina! ❤

 4. Emma 6 maj, 2015 / 08:52

  Vad kul att det funkade så bra! Jag måste hitta den där flaskan, precis som du har jag letat runt rätt ordentligt! Kommer du ihåg vilket apotek du lyckades på till slut?

  Såg att du hade en kolsvart Emite som blivit krossad.. det blev min också (dålig kvalitet?), och det var kolsvart överallt i flera månader, en jäkla skugga som hamnade precis överallt.. bah!

  • beautybydonnachic 6 maj, 2015 / 13:26

   Ja, jag blev glatt överraskad! Men på apotek nr 2 sa hon att de flesta apotek ska ha den inne, annars beställer man det bara! Ett tips!

   Jamen guuud, den där kolsvarta saken har svärtat ner precis allt!! Nu tryckte jag ihop den, men tveksamt om jag kommer använda den. En av dem som inte blev så bra, men nu slipper jag allt svart i skåpet iaf! 😉

   Köp en flaska Emma och prova nu!
   Stor kram! ❤

   • Emma 6 maj, 2015 / 18:08

    Jag var inne på närmsta apotek och frågade, och de hade dem bakom disk – inte konstigt att jag inte har hittat förut! Just idag var dem slut, men en flaska är beställd!

    Ha en fin kväll! Kram!

   • beautybydonnachic 6 maj, 2015 / 18:19

    Ja nu när du säger det, så minns jag att hon gick bakom disken och hämtade flaskan. Så det är inte något som man kan leta upp i hyllorna! Kul att du beställde en, så får du också visa upp ditt resultat, roligt! 😊
    Lycka till och stor kram! ❤

 5. Maria 6 maj, 2015 / 18:33

  Tack för ett väldigt bra inlägg! Har bara hört att man kan hitta dessa tips på youtube men har inte gjort det. Och så tar du plötsligt upp detta som jag tänk på så länge! Ska genast införskaffa den där flaskan och laga några favoriter som ligger på lut, det har legat där rätt länge kan jag säga, så det blir roligt att få testa nu! Kul att du varierar ämne och skriver om många olika intressanta saker! Tack för en bra blogg!/Maria

  • beautybydonnachic 6 maj, 2015 / 19:08

   Åh tusen tusen tack Maria för dina otroligt vackra och värmande ord om min blogg! ❤ Det känns så roligt att höra att du tycker om att läsa och att du tar dig tid att skriva!

   Jamen visst, passa på nu när du fått upp ångan lite och kom ihåg att kila in på apoteket och be om denna magiska sprit som lagar ögonskuggor! Berätta gärna om du lyckades eller om det var svårt att få till det! Good luck! 🙂

   Största kramen till dig Maria! ❤

Tack för ditt avtryck här, uppskattas varmt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s